Analytici: Rekordní přebytek obchodu mění pohled na ekonomiku

07.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Výsledek březnového zahraničního obchodu, který skončil rekordním přebytkem, byl podle ekonomů šokující a začíná měnit negativní pohled na českou ekonomiku. Analytici se shodli na tom, že přebytek vznikl díky zavedení šrotovného v evropských zemích a poklesu cen dováženého plynu.

Obchodní bilance dosáhla v březnu přebytku 23,4 miliardy korun. Meziroční pokles vývozu se zmírnil na 6,3 procenta, což je podstatně méně než v lednu a únoru. Dovoz meziročně klesl o 13,5 procenta.

Po zklamání, které přinesly předběžné údaje o průmyslové výrobě za březen, působí rekordní přebytek zahraničního obchodu ve stejném měsíci jako opravdový šok, uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Na statistice zahraničního vývozu je patrný pozitivní vliv šrotovného v Německu, na Slovensku a v dalších evropských zemích. Zvýšení poptávky po automobilech na těchto trzích pomohlo vývoz z ČR výrazně zvýšit, řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek. Vývoz automobilů a autodílů se v březnu podílel na celkovém českém exportu 15 procenty.

"V učebnicích ekonomie je tento jev popisován jako teorém lokomotivy. Česká ekonomika se zapojila za lokomotivu jménem evropské šrotovné," vysvětlila analytička Raiffeisenbank Helena Horská. O české ekonomice by se ale podle ní dalo také říct, že je černým pasažérem, jehož jízdné platí státy, které šrotovné zavedly. Důkazem je nárůst přebytku v obchodě s Německem, Francií a Slovenskem.

"Březnový výsledek hodnotím střízlivě. Chci věřit, že jsme se odrazili ode dna a že se nevrátíme k dramatickým meziročním poklesům ve vývozu a dovozu, jichž jsme byli svědky v prvních dvou měsících roku. Situace našich vývozců na zahraničních trzích letos nebude jednoduchá," míní náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka. Březnová data však podle něj potvrzují, že i při dramaticky snížené vnější poptávce jsou exportéři schopni být v konkurenci úspěšní.

Největší zásluhu na propadu dovozu měly stroje a dopravní prostředky a samozřejmě i levnější suroviny, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Po doplnění surovinových zásobníků tak podle něj levnější ropa a plyn začínají pozitivně ovlivňovat výsledek českého zahraničního obchodu.

"Hlavní zprávou dnešní statistiky je, že to nejhorší je již za námi. Ekonomika se sice letos nevyhne recesi, ale ta nejspíš nebude dlouhá. Dnešní data zásadně změnila náš náhled na ekonomiku. Propad HDP nebude tak dramatický, jak se ještě včera zdálo," prohlásila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Dnešní data již podle ní nejspíš neovlivní rozhodování ČNB o jejích úrokových sazbách, protože prognóza ČNB je již hotová. Koruna na dnešní statistiku zareaguje posílením, odhadla.

"Náš původní odhad deficitu (zahraničního obchodu) 15 miliard Kč pro letošní rok je ve světle posledních čísel příliš pesimistický, a proto připravíme jeho revizi," oznámila Horská. Otázkou je podle Marka vývoj poptávky po autech a jejich vývozu po skončení šrotovného v Německu a dalších zemích. Případný pokles by byl naopak brzdou růstu průmyslové produkce i celé ekonomiky. Nicméně v příštím roce by již měl růst hospodářství v eurozóně mírně oživit, což je pro českou ekonomiku podstatně významnější stimul než šrotovné, uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK