Brusel schválil finanční pomoc německé Commerzbank

07.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. května (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes schválila státní pomoc 18 miliard eur německému finančnímu ústavu Commerzbank. Výkonný orgán EU současně prodloužil šetření, zda britská pomoc tamní bance Northern Rock neporušuje pravidla hospodářské pomoci. Prošetřit podle dnešního prohlášení hodlá i pomoc německému ústavu Hypo Real Estate.

Commerzbank, která je jedním z největších půjčovatelů v Německu, zmiňovanou sumu od německé vlády získá na základě plánu prodat část jejích aktiv. "Komise je spokojena, že dlouhodobá životaschopnost Commerzbank byla demonstrována a že pomoc je udržována na minimální výši a nepovede k nepřiměřeným narušením soutěže," uvedla komise.

Brusel v říjnu podpořil i německý plán na pomoc potížemi stíhané bance Hypo Real Estate ve formě garancí ve výši 35 miliard eur. "Zahájení šetření je běžné u státních intervencí tohoto rozsahu," uvedla dnes komise v prohlášení.

Brusel se rozhodl prodloužit již rok trvající šetření pomoci, s níž v rámci pomoci krizí postižené bance Northern Rock přišly britské úřady. Šetření bylo rozšířeno poté, co prý byly koncem března k záchrannému balíčku připojeny významné dodatky. Komise musí prozkoumat, zda tyto dodatky nepovedou k porušení hospodářské soutěže.

Evropská komise v 27členném bloku dohlíží na dodržování pravidel volné hospodářské soutěže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK