Topolánek: Maximální zaměstnanost je v krizi naší prioritou

07.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Maximální zaměstnanost zůstává v Evropské unii během současné ekonomické a finanční krize prioritou. Na úvod dnešního summitu EU o zaměstnanosti to řekl odstupující český premiér Mirek Topolánek. Summitu, jehož se účastní i zástupci odborářů a zaměstnavatelů, má doporučit jak čelit rostoucímu počtu lidí bez práce. Ke konkrétním výsledkům vyzvala summit také Evropská odborová asociace ETUC.

"Nezaměstnanost je nejničivějším dopadem současné krize. Ekonomika ztrácí dovednosti a zkušenosti, které nabírala léta," dodal předseda Evropské komise José Barroso, který prý s myšlenkou svolat summit přišel.

Podle Topolánka se nicméně evropští politici liší v názorech na to, jak dosáhnout nejvyšší možné zaměstnanosti. "Současná krize, která vede a bude vést k nárůstu nezaměstnanosti, je pro mnoho politiků příležitostí k nekontrolovaným výdajům," varoval Topolánek.

Ministerský předseda v demisi nedávno v Evropském parlamentu kritizoval masivní výdaje USA do skomírající ekonomiky, které mají částečně zmírnit propouštění. Topolánek to tehdy označil za "cestu do pekel". Sklidil za to kritiku světových médií. Dnes označil svá tehdejší slova za neuvážlivá.

Evropská odborová asociace ETUC, která sdružuje 82 odborových svazů ze 36 evropských zemí, dnes vyzvala účastníky summitu, aby dospěli ke konkrétním výsledkům. Volá po "silnějších a koordinovanějších evropských akcích, které umožní zvládnout krizi a její vliv na nezaměstnanost a zaměstnance". Chce investice, které vytvoří pracovní místa, podporu výzkumu, posílení práv zaměstnanců a lepší regulaci finančních trhů.

Summit o boji s rostoucí nezaměstnaností však zatím získával pozornost především svým pozadím. Původně mělo jít o schůzku lídrů 27 států EU. Po námitkách některých velkých zemí, především Francie, se schůzka koná na mnohem nižší úrovni, prý proto, aby EU nebudila u lidí přílišná očekávání.

To je prý také důvod, proč se summitu neúčastní španělský premiér José Luis Zapatero, který byl na seznamu účastníků ještě před několika dny.

Zapatero, jehož země bude EU předsedat v první půli příštího roku, prý nepřijel kvůli nabité agendě. Diplomaté, s nimiž ČTK hovořila, ale tvrdí, že nechce provokovat španělskou veřejnost. Nezaměstnanost ve Španělsku možná zanedlouho zaútočí na hranici 20 procent a premiér nechce budit falešná očekávání, že je unie s to problém vyřešit.

V pondělí podobné chování kritizoval lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, který je zároveň předsedou ministrů financí eurozóny. Podle něj evropští lídři neberou problém rostoucí nezaměstnanosti dostatečně vážně. Stejný názor mají i předáci evropských odborů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK