Senát neodmítl návrh na zrušení koncesionářských poplatků

07.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Senát navzdory nesouhlasu České televize a Českého rozhlasu a levicových zákonodárců neodmítl návrh na zrušení koncesionářských poplatků. Obě veřejnoprávní média by podle zákona, který předložil senátor ODS Richard Svoboda, měla místo poplatků dostávat část výnosu daně z přidané hodnoty, což by ušetřilo náklady spojené s výběrem poplatků. Senát dnes předlohu podpořil v prvním čtení, před dalším schvalováním ji projednají výbory horní komory.

"Současný systém je zbytečně nákladný, neefektivní, sociálně necitlivý a přežitý," prohlásil Svoboda. Cílem návrhu podle něj není změnit současnou rovnováhu na mediálním trhu ani zasahovat do nezávislosti veřejnoprávních médií.

Právě ohrožením této nezávislosti argumentovali představitelé ČT i ČRo, když navrhovanou změnu financování odmítli. Připojila se k nim i komunistická senátorka Marta Bayerová, když neúspěšně navrhovala normu zamítnout, stejně jako sociální demokraté.

Zrušení koncesionářských poplatků by ročně ušetřilo každé domácnosti 2160 korun, uvedl Svoboda. ČT a ČRo by podle něj na výběru poplatků uspořily zhruba 250 milionů korun ročně, Český rozhlas pak 180 milionů korun. Televize by pak podle předlohy měla dostávat ročně 5,8 miliardy korun, rozhlas dvě miliardy korun za rok. Jsou to podle tvůrců novely částky, které odpovídají současnému příjmu obou médií z poplatků. Peníze z daní by měly ČT i ČRo dostávat v měsíčních splátkách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK