Pražská burza opět posílila, pošesté v řadě

07.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Pražská burza zakončila dnešní obchodování růstem o 3,25 procenta, hlavní index PX uzavíral na 982,7 bodu, vyplývá z údajů burzy. Pražská burza rostla pošesté v řadě, od magické hranice 1000 bodů ji v jednu chvíli dělilo jen devět bodů.

"Ve srovnání s většinou evropských indexů dnes rostl PX nadprůměrně, vyšší zisky si připisují jen rumunský a rakouský index, kdežto v západní části kontinentu byly zisky národních indexů mnohem skromnější," upozornil Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

Skokanem dne se v Praze stal se ziskem přes 40 procent na 377,60 Kč developer ECM, s jehož akciemi burza na 15 minut kvůli strmému růstu ceny v poslední hodině zkráceného pracovního týdne pozastavila obchodování. S akciemi ECM se dnes podle Adamkoviče odehrálo nevídaných 94 obchodů, v minulých měsících přitom titul patřil k nejméně likvidním akciím na hlavním trhu pražské burzy, kdy se s ním i několik dní v řadě neuskutečnil jediný obchod. "Průběh obchodování nasvědčuje velké nákupní objednávce," konstatoval Adamkovič.

Dvojciferné tempo růstu si udržely akcie NWR, které dohromady za týden posílily o 60 procent, když dnes si připsaly bezmála 11 procent na 127 korun. Objem obchodů s tímto titulem dnes překročil půl miliardy korun a akcie NWR tak obsadily druhé místo za tradičně první ČEZ.

Více než osmiprocentní zisk na 9,05 Kč si dnes připsala nejmenší emise, síť autobazarů AAA Auto, a o více než šest procent na 146 Kč podražily akcie Unipetrolu, který bude příští týden oznamovat čtvrtletní výsledky.

Z velkých emisí se dařilo po výsledcích KB akciím obou bank a také ČEZ. Erste Bank posílila o čtyři procenta na 551,60 Kč, Komerční banka o 3,30 procenta na 2880 a ČEZ o 3,56 procenta na 875,10 Kč.

"Jediným titulem, který se nepřipojil k všeobecnému optimismu, byla s půlprocentní ztrátou Telefónica O2," poznamenal Adamkovič. Titul uzavíral na 441 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK