Koruna posílila k euru i dolaru na 26,61 Kč/EUR a 19,87 Kč/USD

07.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Česká měna posílila k oběma hlavním světovým měnám. Koruně podle analytiků prospěla dnes zveřejněná březnová bilance zahraničního obchodu. Krátce po 17:00 byla k euru koruna silnější o 17 haléřů na 26,61 Kč/EUR a k dolaru o 26 haléřů na 19,87 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Obchodní bilance v březnu vykázala nečekaně vysoký přebytek přes 23 miliard korun, což předčilo i nejoptimističtější očekávání na trhu.

Podle Miroslava Frayera z Komerční banky však koruna v samotném závěru seance část svých zisků neudržela v reakci na zasedání bankovní rady ČNB, která snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum 1,50 procenta, a následnou tiskovou konferenci. Z té vyplynulo, že pokles ekonomiky by se měl blížit svému konci, uvedl.

Dle očekávání ČNB výrazně snížila prognózu HDP, kdy pro letošní rok očekává pokles o 2,4 procenta. V roce 2009 by měl i nadále pokračovat pokles inflace, přičemž k dvouprocentnímu cíli by se měla dostat až v závěru roku 2010. ČNB pro letošní rok očekává průměrný kurz na 26,60 Kč/EUR, v roce 2010 by měl dosahovat úrovní okolo 25,90. "My pro celý horizont měnové politiky čekáme stabilitu klíčové sazby na stávající úrovni," uvedl Frayer.

O nastavení úrokových sazeb se dnes rozhodovalo i v eurozóně. Také Evropská centrální banka (ECB) snížila své úrokové sazby na rekordní minimum jedno procento. Investoři byli podle Ivony Hruškové z Next Finance uklidněni snahou ECB o odporu ekonomiky a finanční trhy zcela ovládl optimismus.

Optimismu podle Hruškové nahrávaly i další zprávy. Německé průmyslové objednávky v březnu nečekaně vzrostly meziměsíčně o 3,3 procenta a příjemně překvapil i americký maloobchod. Údaje 60 procent prodejců, kteří zveřejnili dubnové prodeje, totiž překonaly očekávání.

Dolar dnes oslabil až na 1,345 USD/EUR, podle Hruškové právě na základě zmíněných dobrých zpráv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK