AIG snížila ztrátu na 4,4 miliardy USD, další pomoc nepotřebuje

08.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. května (ČTK) - Americká pojišťovna American International Group (AIG) hospodařila v prvním čtvrtletí se ztrátou 4,35 miliardy dolarů (asi 86,1 miliardy Kč), což je zlepšení proti stejnému období loni, kdy AIG prodělala 7,81 miliardy dolarů. Ztráta za letošní první čtvrtletí je přitom nejnižší za rok a půl.

AIG se loni na podzim ocitla ve vážných finančních problémech a pomoc jí musela poskytnout americká vláda. Podnik ale stále ještě doplácí na ztráty z investic a nutnost odpisů.

Za posledních šest čtvrtletí AIG prodělala více než 100 miliard dolarů. Z největší části je za tímto výsledkem přílišná angažovanost v transakcích, které se odvíjejí od rizikovější části amerického hypotečního trhu. Za většinu ztrát je zodpovědná divize finančních produktů, naopak v klasických transakcích s pojištěním si firma nevede špatně.

Ztráta na jednu akcii v prvním čtvrtletí činila 1,98 USD, zatímco před rokem ztráta dosáhla 3,09 USD na akcii. Nejhorší byl pro AIG závěr loňského roku, tedy čtvrté čtvrtletí, kdy firma utrpěla ztrátu 61,7 miliardy dolarů. Žádný jiný podnik v USA, který má akcie na burze, v minulosti vyšší ztrátu neměl.

Na rozdíl od předchozích čtvrtletních zpráv, které AIG vydala od loňského září, kdy ji zachránila vláda, ta nejnovější zpráva už nehovoří o nutnosti přijmout další státní pomoc. Tak jako v předchozích kvartálech je ale i teď kontroverzní divize AIG Financial Products zodpovědná za to, že pojišťovna musela vynaložit asi 1,9 miliardy dolarů na restrukturalizaci. Většina této částky se použije na odpisy v divizi finančních produktů.

AIG varovala, že v nadcházejících čtvrtletích bude možná muset přistoupit k podobným odpisům.

Pojišťovna v prvním čtvrtletí zaznamenala také ztrátu z investic a kvůli odpisům, která před zdaněním dosahuje 2,5 miliardy USD. V souvislosti s úhradou úroků a amortizace musela pojišťovna zaplatit také asi 1,5 miliardy dolarů za úvěrovou linku, kterou jí poskytla centrální banka (Fed). AIG již ve třech krocích přijala státní pomoc za zhruba 180 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK