Japonské akcie vystoupily na půlroční maximum, zájem je o banky

08.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. května (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes navázaly na čtvrteční růst a jejich hlavní index vystoupil na nejvyšší hodnotu za půl roku. Investoři měli zájem hlavně o akcie bank, čímž reagují na výsledky takzvaných zátěžových zkoušek. Těmi muselo projít 19 největších bank v USA a výsledky ukázaly, že stav bank není tak špatný, jak se čekalo.

Index Nikkei 225 zpevnil o 47,13 bodu a den uzavřel vyšší o 0,5 procenta na 9432,83 bodu. Dostal se tak nejvýše od 5. listopadu. Za celý týden, který měl kvůli svátkům v Japonsku pouze dva dny, index vzrostl zhruba o 5,1 procenta. To je nejvíce od března.

Hlavní cenový indikátor se v polovině března ocitl na minimu v rámci nynější fáze poklesu. Od té doby, tedy za necelé dva měsíce, už si připsal zisk kolem 34 procent. Proti hodnotám, na nichž byl před rokem, ale ztrácí asi 33 procent. Někteří analytici tvrdí, že hodnota 9500 bodů by mohla být i hranicí odporu.

Širší index Topix dnes vzrostl o 1,1 procenta na 895,35 bodu. Další růst ale omezovala snaha investorů inkasovat zisky.

Ve Spojených státech byly ve čtvrtek zveřejněny výsledky takzvaných zátěžových zkoušek. Ty měly ukázat, zda by 19 největších bank a finančních institucí obstálo i v situaci, kdy by se hospodářská krize zhoršila a byla hlubší než ta současná.

Podle výsledků si bude muset deset testovaných bank zajistit další kapitál v úhrnném objemu téměř 75 miliard dolarů (téměř 1,5 bilionu Kč). Z různých zdrojů před zveřejněním zaznívaly hlasy, že banky budou potřebovat peněz mnohem více, takže trh přijal výsledek s úlevou. Index bank tak dnes v Tokiu zpevnil o 3,9 procenta.

"Růst bankovních titulů se zrychlil v odpolední části obchodování, neboť výsledky zátěžových zkoušek podpořily také termínové kontrakty na americké akciové indexy," poznamenal analytik společnosti Chibagin Asset Management Hiroaki Osakabe. Akciím ale podle něj pomohlo také to, že investoři čekají zlepšení ekonomiky i tvorby firemních zisků.

Na devizových trzích se stabilizoval kurz dolaru, o dalším vývoji ale zřejmě rozhodne až odpolední zpráva o situaci na trhu práce v USA. Investory bude zajímat především to, zda se stav pracovního trhu zhoršuje, nebo začne jevit známky stabilizace.

Kurz eura k dolaru se téměř nezměnil a zůstal na 1,3394 USD, avšak během dne euro i klesalo. Část obchodníků totiž začala rušit sázky na další růst eura, které měnu ve čtvrtek vytáhly na 1,3471 USD. Dolarový index byl také bez větších změn na 83,84 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK