Toshiba utrpěla kvůli slabé poptávce rekordní ztrátu

08.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. května (ČTK) - Japonský výrobce elektroniky Toshiba hospodařil v uplynulém finančním roce s rekordní ztrátou 343,6 miliardy jenů (asi 68,5 miliardy Kč). Předchozí rok přitom Toshiba zakončila ziskem 127,4 miliardy jenů. Za špatným hospodařením je především propad poptávky, který způsobil pokles tržeb o 13 procent na 6,65 bilionu jenů.

Kvůli hospodářské krizi, která nutí lidi méně utrácet, musela firma také zrušit tisíce pracovních míst. Celoroční ztrátu firma zaznamenala poprvé po sedmi letech a v závěru roku pocítila slabou poptávku po polovodičích i po digitálních přístrojích a domácí elektronice.

Ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí, které skončilo v březnu, Toshiba utrpěla čistou ztrátu 184 miliard jenů při tržbách 1,67 bilionu jenů. Vedle slabší poptávky je za těmito výsledky i růst kurzu jenu.

Management předpokládá, že firma bude ve ztrátě i v současném fiskálním roce, tedy až do března 2010. Čistá ztráta by měla za celý rok činit kolem 50 miliard jenů, nicméně u tržeb management očekává mírný růst asi na 6,8 bilionu jenů. Bude ale záležet hlavně na tom, zda se zlepší trh mobilních telefonů a mikročipů.

"Projekce naznačují, že obchodní prostředí zůstane ve špatném stavu i v průběhu tohoto roku," uvedla Toshiba. V dubnu firma avizovala, že za celý fiskální rok, který právě skončil, by mohla mít čistou ztrátu 350 miliard jenů. Do té doby ztrátu odhadovala na 280 miliard jenů. Zhoršení způsobila nutnost odpisů v objemu 85 miliard jenů.

Největší výrobce mikročipů v Japonsku ale sdělil, že provozní ztráta nebyla tak vysoká, jak firma očekávala. Ztráta činila 250,2 miliardy jenů, ačkoliv o rok dříve měla firma zisk 246,4 miliardy jenů. Firmě pomohla především stabilizace cen paměťových čipů typu flash, které se používají v hudebních přehrávačích a digitálních fotoaparátech.

V důsledku dopadů globální krize Toshiba v lednu varovala, že bude muset propustit asi 4500 zaměstnanců a odložit nebo úplně zrušit investice do nových závodů na výrobu čipů. Urychlit návrat k ziskovému hospodaření chce Toshiba omezením výdajů na výzkum, vývoj, investice a osobní náklady, a to až o 300 miliard jenů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK