Navzdory krizi připravuje výrobce klimatizací Denso rozšíření

09.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 9. května (ČTK) - Liberecký výrobce klimatizací pro automobily Denso Manufacturing Czech připravuje navzdory krizi rozšíření výrobního závodu. Současná výrobní hala by se měla v příštích letech zvětšit zhruba o polovinu. Podnik, který patří k největším zaměstnavatelům v Libereckém kraji, by tak měl v příštích letech vytvořit až 600 nových pracovních příležitostí. ČTK informaci získala z databáze posuzování vlivu staveb na životní prostředí EIA. Vyjádření firmy Denso se získat nepodařilo.

Denso v Liberci zaměstnává zhruba 1700 lidí. Již dříve vedení společnosti novináře informovalo, že do rozšíření výroby investuje kolem 1,2 miliardy korun. Původně se měla rozšířená výroba naplno rozjet už v roce 2011. Hospodářská krize a útlum automobilového průmyslu ale záměry Densa změnily. Přestože první práce by měly podle studie začít ještě letos, dokončení celého projektu je naplánováno až na rok 2013.

Liberecké Denso Manufacturing je součástí japonské skupiny Denso, která do vybudování libereckého závodu investovala tři miliardy korun. Výrobu v jižní průmyslové zóně v Liberci zahájila na podzim 2003, od září 2007 má i vlastní vývojové centrum. Liberecký podnik se specializuje na výrobu klimatizačních jednotek pro automobily, chladičů a ventilátorů k nim. Největšími odběrateli jsou automobilky skupiny Volkswagen, BMW, Suzuki a kolínská automobilka TPCA a také Lamborghini.

Ve fiskálním roce, který skončil 31. března 2008, uskutečnila společnost zakázky za 7,8 miliardy korun a vytvořila zisk 539 milionů korun. Ve srovnání s předchozím fiskálním rokem byl zisk trojnásobný, tržby vzrostly o čtyři procenta. Růst tržeb zhruba o jedno až dvě procenta ročně chce Denso držet i v dalších letech, po rozjezdu nové výroby by se měly tržby zvýšit asi o pětinu. Výsledky posledního fiskálního roku, který skončil 31. března 2009, zatím k dispozici nejsou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK