VAK Trutnov loni zvýšil zisk o 12 pct na 7,7 milionu korun

10.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Trutnov 10. května (ČTK) - Společnost Vodovody a kanalizace Trutnov (VAK) loni zvýšila zisk o 12 procent na 7,7 milionu korun. Tržby společnosti loni vzrostly o jeden milion korun na 106 milionů korun. Výsledky vodárny zveřejnily na svých internetových stránkách. Zisky vykazují i další vodárny v regionu. Například rychnovský Aqua Servis měl loni zisk 7,8 milionu korun.

Trutnovský VAK loni více než 36.000 obyvatelům a firmám v regionu dodal 2,21 milionu metrů krychlových vody, což bylo meziročně o 70.000 metrů krychlových méně. Firma to přičetla snížení počtu odběratelů z řad firem a úsporám na straně domácností. U stočného se VAK musel vyrovnat s ukončením výroby v areálech po bývalé textilce Texlen. Na tržbách VAK kvůli tomu meziročně přišel o více než čtyři miliony korun.

Hlavní investice VAK loni směřovaly do projektu výstavby kanalizací a čištění odpadních vod Čistá Horní Úpa. Celková hodnota projektu je přes půl miliardy korun, loni bylo prostavěno asi 317 milionů korun. Projekt, který podporuje asi 300 miliony korun Evropská unie, by měl být hotový letos na podzim.

K 1. lednu VAK zvýšil ceny vodného a stočného o 8,6 procenta na celkových 48,29 koruny za metr krychlový vody. Přes zdražení je tato cena nejnižší mezi okresními vodárenskými firmami v kraji. Například vodárny v Hradci Králové mají dvousložkovou cenu, při níž klient platí 64,82 koruny za metr krychlový vody plus pevný roční plat v řádu stovek korun.

Hlavními akcionáři VAK jsou obce Trutnov, Pec pod Sněžkou, Janské Lázně, Svoboda nad Úpou, Mladé Buky a Horní Maršov, které vlastní dohromady 84 procent akcií. Firma má asi 90 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK