Letiště K. Vary zvýšilo v 1. čtvrtletí počet odbavených pasažérů

10.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 10. května (ČTK) - Mezinárodní letiště v Karlových Varech - Olšových Vratech zvýšilo meziročně v prvním počet odbavených pasažérů o 0,8 procenta. Jeho novým terminálem prošlo 10.877 cestujících. I přes ekonomickou krizi tak udrželo pozitivní trend v nárůstu odbavení z loňského roku. Informaci zveřejnilo letiště na svých internetových stránkách.

Vyšší počet odbavených pasažérů ovlivnilo hlavně zvýšení letů na lince mezi Karlovými Vary a Moskvou ze tří na čtyři týdně. Ředitel letiště Václav Černý uvedl, že neklesá zájem o lázeňské pobyty, především v hotelích luxusnějších kategorií. Jejich hosté patří k vyšší střední třídě a zvýšení ceny zájezdů v souvislostí s oslabením ruského rublu vůči euru pro ně není důvodem ke změně destinace, podotkl.

Zkvalitnit odbavování umožnil letišti i nový terminál, který mohou cestující využívat od února. Karlovarský kraj jako vlastník letiště do stavby investoval zhruba 98 milionů korun. Z toho byla 80,1 milionu korun dotace z Evropské unie. Kraj už vynaložil s využitím dotací EU do letiště přibližně 146 milionů korun - na vylepšení ranveje a na zabezpečovací zařízení. Dalších 50,8 milionu korun stála rekonstrukce staré odbavovací haly.

Karlovarské letiště odbavilo loni téměř o 17 procent více cestujících než v roce 2007. Terminálem prošlo kolem 71.000 pasažérů; na pravidelných linkách jich letělo 61.000 a na nepravidelných charterových pro cestovní kanceláře 9500 lidí. Tranzitních pasažérů letiště loni evidovalo 11.100. I s nimi tedy dosáhl počet všech cestujících téměř 82.000 a to byl v porovnání s rokem 2007 nárůst o 26,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK