Tyco Electronics Czech loni stoupl zisk na čtvrt miliardy korun

10.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Kuřim 10. května (ČTK) - Kuřimské společnosti a jednomu z největších zaměstnavatelů na jižní Moravě Tyco Electronics Czech (TEC) loni stoupl zisk o 4,6 procenta na 251,6 milionu korun. V souvislosti s krizí, zejména v automobilovém průmyslu, pro který firma výhradně vyrábí, letos očekává nulový hospodářský výsledek. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti uložené ve Sbírce listin. Valná hromada odhlasovala, že celý zisk bude převeden na účet nerozděleného zisku firmy.

Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb loni meziročně vzrostly o desetinu na 5,43 miliardy korun. Celkové výnosy stouply o 13 procent na šest miliard. Provozní zisk (EBIT) klesl o osm procent na 346 milionů korun. Meziroční pokles je podle výroční zprávy způsoben nárůstem odpisů ve výši 14 procent kvůli investic do strojního zařízení a desetiprocentním meziročním růstem nákladů na mzdy kvůli udržení zaměstnanců.

"Ve výhledu na rok 2009 přepokládáme pokles objemů prací z důvodů celosvětové hospodářské krize, zejména v automobilovém průmyslu," uvedl jednatel a obchodní ředitel firmy Oldřich Staněk. "Z důvodů zhoršení hospodářské situace v oblasti automobilového průmyslu očekáváme nulový hospodářský výsledek," dodal.

V roce 2009 bude podle výroční zprávy přesunuta výroba z uzavřených sesterských závodů do Kuřimi a budou pokračovat transfery montážní výroby do ukrajinského závodu a dále na východ.

Tyco Electronics Czech existuje na českém a dříve československém trhu od roku 1969, dříve jako obchodní zastoupení společnosti AMP v Praze. V roce 1989 se zastoupení přesunulo do Brna, v roce 1995 firma spustila výrobu v pronajatých prostorách v Kuřimi, o dva roky později se přestěhovala do vlastních prostor.

Tyco Electronics Czech je součástí elektronické divize společnosti Tyco Electronics. Vyrábí například kabelové svazky, pojistkové skříně, kabeláže pro připojení airbagů, kabeláže palivových pump a vstřikování či konektory s příslušenstvím pro xenonová světla. Veškerá výroba je určena pro automobilový průmysl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK