Nákupem akcií NWR investoři za rok prodělali 71 procent

10.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Akcie těžební společnosti New World Resources (NWR) mají za sebou první rok obchodování. Cena akcií NWR od vstupu na pražskou burzu spadla o více než 71 procent, což byl jeden ze tří nejhorších výkonů na trhu. Podle analytiků akcie NWR doplatily na prasknutí cenové bubliny na komoditním trhu a celosvětovou hospodářskou recesi. Vyplývá to z ankety ČTK.

O úpis akcií NWR, majitele černouhelné firmy OKD, za kterou stojí známý finančník a podnikatel Zdeněk Bakala, byl loni v květnu zhruba osmkrát vyšší zájem. Celkovým objemem se emise NWR stala největším primárním úpisem českého kapitálového trhu a druhou největší těžební emisí uvedenou na londýnskou burzu.

Kdo ovšem neprodal akcie NWR v prvních několika měsících, kdy se obchodovaly i nad 600 korun, na akciích ztratil. "Akcie NWR prodělaly od svého uvedení na burzu přes 70 procent, a to při započtení současného několikadenního růstu," uvedl Daniel Brzkovský ze společnosti Key Investments. Ročním minimem akcií NWR je 61,2 koruny.

Investiční analytik společnosti Broker Consulting Jan Šimek akcie NWR za propadák nepovažuje. "NWR neudělala ve svém hospodaření žádné přehmaty. Musíme si uvědomit, že těžba uhlí je velmi cyklické odvětví. V dobách konjunktury, kdy je spotřeba energie maximální, jsou ceny uhlí vysoké. Naopak v hospodářské recesi, kdy klesá výroba pak logicky klesá také cena uhlí," uvedl.

V posledním týdnu akcie NWR ožily a vyrostly při aktivním obchodování o více než 60 procent. Podle analytiků se svezly s celosvětovým růstem uhelných akcií, na jehož počátku bylo příznivé hodnocení odvětví od společnosti Goldman Sachs.

Tuzemští analytici ale upozorňují, že ostatní zprávy o činnosti NWR příznivé nejsou. Sám finanční ředitel NWR Marek Jelínek varoval, že v případě zhoršení situace na trhu bude zřejmě třeba omezit produkci. Výsledky NWR za první čtvrtletí i celý rok by měly být meziročně horší.

Brzkovského načasování růstu akcií NWR zaujalo. "Divné je, že po několika dnech růstu ceny akcie NWR následuje informace o nákupu společnosti Čechofracht, což budí podezření na insider trading (obchodování na základě neveřejných informací)," upozornil.

Brokeři mají k akciím NWR v současné době vesměs neutrální investiční doporučení. "Držet" doporučují například Atlantik finanční trhy, Cyrrus a Česká spořitelna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK