Euro: Nezúčastnění občané nemohou napadnout smlouvy na pozemky

10.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Nezúčastnění občané nemohou napadnout smlouvy, které obce uzavřou s pozemkovými investory. Vyplývá to z precedentního rozsudku Nejvyššího soudu. V čísle, které vyjde v pondělí, to píše týdeník Euro. Verdikt soudu padl v kauze táborské diskontní prodejny, kdy místní architekt zpochybňoval nabytí obecních pozemků firmou Lidl.

Podle zdroje Eura, který je s případem obeznámen, je rozsudek soudu klíčový pro developery. Pokud by byl výsledek opačný, mohl by se kdokoliv ohradit proti prodeji obecního majetku, aniž by jevil zájem o samu koupi.

"To by bylo absurdní a způsobilo by to nejistotu v právních vztazích. Mohli bychom očekávat expanzi soudních žalob ze strany aktivních občanů na určení vlastnického práva k nemovitostem," řekl zdroj. Možnost napadnout smlouvy by měl mít jen občan, který o pozemky jeví zájem a zároveň se prokáže patřičnou hotovostí.

Táborský architekt Martin Jírovský napadl kupní smlouvu, na základě které Lidl pozemky před pěti lety získal. Jírovský tak zpochybnil vlastnictví pozemků řetězce. Soudy nižších instancí dávaly za pravdu Jírovskému, nejvyšší soud ale nyní jejich verdikty zrušil. Podle NS kupní smlouvy, které obce uzavřou s investory, nemůže napadat jakýkoli občan.

"To rozhodnutí nepovažuji za správné. Je to vzkaz pro občany, že se nemají o nic starat, a pro místní politiky, že mohou prodávat netransparentně," uvedl Vítězslav Dohnal z Ekologického právního servisu, který poskytl Jírovskému konzultaci. Právní zástupce architekta Miloš Tuháček zdůraznil, že NS se nezabýval podstatou věci, nýbrž pouze otázkou, zda měl jeho klient právo kupní smlouvu napadnout.

"Společnost Lidl nikdy nepochybovala, že právo je na její straně," komentovala to pro Euro mluvčí obchodníka Sandra Kipeťová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK