Bankrot General Motors je podle expertů téměř nevyhnutelný

10.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 10. května (ČTK) - Požadavky na americký koncern General Motors jsou tak náročné, že podle expertů je jeho bankrot téměř nevyhnutelný. Podnik musí přesvědčit držitele obligací, aby vyměnili dluh 27 miliard dolarů za deset procent jeho rizikových akcií. Koncern se musí navíc ještě dohodnout s odbory, oznámit zavření továren, prodat některé značky a připravit stovky prodejců o práci. To vše za tři týdny, napsala dnes AP.

"Vzhledem ke všem těm bodům mi to přijde jako nemožné," řekl profesor práva na Setonhallské univerzity Stephen J. Lubben, který se specializuje na bankroty.

Koncern musí dokončit plán reorganizace do 1. června, jak mu nařídila americká vláda, od níž podnik dostal jako federální pomoc 15,4 miliardy dolarů. Pokud GM termín nesplní, čeká ho stejný osud jako detroitského rivala Chrysler. Ten zažádal o soudní ochranu před věřiteli minulý týden.

Manažeři GM by se raději bankrotovému režimu vyhnuli. Podle expertů by se ale reorganizace podniku za soudního dozoru uskutečnila rychleji. Hrozba bankrotu může na druhou stranu přimět věřitele podniku k výměně dluhu za akcie, napsala agentura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK