Japonské akcie uzavřely na dalším šestiměsíčním maximu

11.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. května (ČTK) - Japonské akcie v pondělí mírně posílily díky finančním titulům a uzavřely na dalším šestiměsíčním maximu. Hlavní index tokijské burzy Nikkei stoupl o 0,2 procenta na 9451,89 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu od 5. listopadu.

Největší japonská banka Mitsubishi UFJ Financial Group i její hlavní konkurenti posilovali díky optimismu ohledně stavu amerického bankovního systému a ekonomiky. Největší japonská automobilka Toyota Motor se však propadla o téměř pět procent poté, co oznámila, že očekává vysokou celoroční ztrátu.

"Pokračující zisky akcií finančního sektoru pomohly vykompenzovat tlak na pokles ze strany titulů orientovaných na export, jako jsou například automobilky," uvedl analytik Soičiró Mondži ze společnosti Daiwa SB Investments.

Na devizovém trhu dolar klesal, protože známky hospodářského oživení posílily zájem investorů o rizikovější aktiva. Euro se vůči dolaru vyšplhalo až na sedmitýdenní maximum 1,3670 USD. Později však o své zisky přišlo a prodávalo se za 1,3630 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK