Průzkum: ČR využívá komunikační infrastrukturu podprůměrně

11.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. května (ČTK) - Česká republika využívá podprůměrně svou komunikační infrastrukturu pro zlepšení ekonomických a společenských podmínek. Země se umístila na 20. místě žebříčku Connectivity Scorecard mezi 25 ekonomikami založenými na inovacích. Výsledky průzkumu zveřejnila společnost Nokia Siemens Networks v rámci konference The future of the Internet.

V žebříčku se nejlépe umístily USA před Švédskem a Dánskem. Na místech těsně před ČR skončila Korea a Itálie. Za Českem pak Španělsko, Portugalsko, Maďarsko, Řecko a Polsko.

Studie u každé země hodnotila podnikatelský sektor, státní sektor a domácnosti. Vždy přitom hodnotí úroveň infrastruktury a schopnost ji využít.

Relativně nejlépe si Česko vede v úrovni komunikační infrastruktury pro firmy a v míře jejího využití. Naopak nejvíce zaostává ve vybavení domácností. Přitom podobně jako v Polsku je v tuzemsku vysoké rozšíření mobilních telefonů i úroveň využívání internetu. Jako slabinu studie vidí využívání sdíleného přístupu k internetu prostřednictvím veřejných přístupových bodů, protože připojení domácností je stále na nízké úrovni.

Konferenci pořádá za podpory Evropské komise akademické sdružení Cesnet. Odborné třídenní fórum se zaměřuje na revizi strategického směru a trendů určujících budoucí rozvoj internetu a mobilní informační společnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK