Středoevropské měny oslabují, ztrátám se nevyhnula ani koruna

11.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. května (ČTK) - Koruna se dnes nevyhnula ztrátám, které během dne postihly ostatní středoevropské měny, a oslabila. Před závěrem se obchodovala kolem 26,80 Kč za euro a 19,67 koruny za dolar, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Do obchodování podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka nezasáhly důležité zprávy z ekonomiky, hlavní byla nálada ve světě, kde se rizikovým aktivům dnes nedařilo. "Na akciích bez nových impulsů docházelo k výběru zisků z předchozích dní," uvedl.

Dolar dnes podle něj nejprve využíval pro něj příznivé situace na trzích, ale větší korekce se mu nepodařila. Po přiblížení k 1,3550 začala americká měna opět ztrácet a vrací se nad 1,3600 za euro. "Nová čísla z hlavních ekonomik dnes nebyla na programu a o moc lepší to nebude ani v úterý, kdy za největší pozornost bude zřejmě stát americká obchodní bilance," naznačil Vlk.

V Česku budou v úterý zveřejněna čísla o dubnové inflaci a nezaměstnanosti a také revidovaná čísla o průmyslové výrobě za březen. "Vzhledem k pozitivnímu překvapení u vývozu by mohla přijít úprava směrem k lepšímu z předběžně uváděných minus 17,5 procenta," naznačil Vlk.

Také Jiří Škop z Komerční banky očekává, že průmyslová výroba svůj pád o něco zmírní. Opírá se přitom o o příznivější výsledky konjunkturálního průzkumu ČSÚ a PMI indexu průmyslové aktivity. Méně dramatický meziroční propad by podle něj měla za březen vykázat i stavební výroba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK