Vláda USA chce jít ostřeji proti dominantním firmám

11.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. května (ČTK) - Americká vláda varovala podnikovou sféru, že bude razantněji prověřovat, zda velké firmy nezneužívají své dominantní pozice na trhu. Ministerstvo spravedlnosti USA upouští od právních mantinelů z dob předchozího prezidenta George Bushe, které ztěžují protimonopolní zásahy vůči velkým firmám. Uvedla to dnes právnička Christine Varneyová z ministerstva spravedlnosti.

Bushova administrativa zavedla doporučení v září minulého roku. Podle Varneyové se některé z nynějších hospodářských problémů ale objevily proto, že se dostatečně nevymáhalo právo posledních deset let. Je to jasný útok na Bushovu vládu, která podle právničky zavedla příliš mnoho překážek protimonopolním inspektorům.

"Stát stranou bylo drahé," řekla Varneyová. "Musíme změnit kurz a nabrat nový směr," dodala. Nová pravidla tak představují návrat k protimonopolní politice za prezidenta Billa Clintona, jehož vláda například zakročila proti Microsoftu.

V dnešní době se objevují pochyby například o dominantní pozici internetového gigantu Google. Na dotaz kolem Googlu ale Varneyová zdůraznila, že se její poznámka nevztahuje na žádnou konkrétní firmu a že patří všem podnikům.

"Když máte úspěch a moc na trhu, ať už to definujete jakkoli, musíte dávat pozor na dodržování pravidel," uvedla Varneyová. Za Clintonovy vlády byla ve Federální obchodní komisi a nyní má na ministerstvu na starosti dodržování hospodářské soutěže.

Prezident asociace počítačového průmyslu a telekomunikací Ed Black její slova vyložil tak, že by se měly firmy korigovat samy, než to udělá vláda. Ministerstvo spravedlnosti tak navazuje na výroky z Obamovy kampaně, podle níž byl Bushův úřad ve vymáhání protimonopolního práva možná nejmírnější za posledních pět dekád, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK