Americké akcie zahájily týden poklesem, jen rostl

12.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. května (ČTK) - Americké akcie zahájily nový týden poklesem, protože investoři se rozhodli vydělat na dosavadním růstu finančních společností a prodávali je. Zprávy, že několik bank nabízí nové akcie, také zvýšily obavy o vliv této akce na ceny akcií pro současné akcionáře.

Index Dow Jones v pondělí oslabil o 155,88 bodu, tedy 1,82 procenta, na 8418,77 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 19,99 bodu, čili 2,15 procenta, na 909,24 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 7,76 bodu, neboli 0,45 procenta, a skončil na 1731,24 bodu.

Finanční společnosti již posilují dva měsíce a z trhu také vyprchala nervozita kvůli výsledkům zátěžové zkoušky. Investoři proto přistoupili k realizaci zisků z růstu těchto firem. Akcie JPMorgan Chase v pondělí oslabily o osm procent a Bank of America o 8,7 procenta. Citigroup ztratila čtyři procenta a Wells Fargo téměř šest procent. Index bankovních společností KBW Bank, jehož hodnota se za poslední dva měsíce více než zdvojnásobila, klesl o 7,1 procenta.

O něco lépe se v pondělí dařilo technologickým společnostem, mimo jiné díky slovům šéfa německé softwarové firmy SAP, který vkládá naděje do příštích měsíců. Zpráva podpořila přední výrobce softwaru, včetně firmy Oracle, a ztráty technologického indexu tak byly pouze nepatrné.

Americký dolar získal půdu pod nohama a oživil z čtyřměsíčního minima vůči koši šesti hlavních měn. Dolar podpořil pokles akciových trhů, který snížil zájem o rizikovější obchody, a investoři se vrátili k bezpečnějším investicím do měn s nízkými úroky, mezi které patří dolar a jen. Japonská měna si díky nechuti investorů k rizikům připsala zisky vůči dolaru i euru.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,3591 USD a k jenu kleslo o 1,4 procenta na 132,33 JPY. Vůči dolaru jen posílil o 1,2 procenta na 97,33 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK