Japonské akcie oslabily o 1,6 procenta

12.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. května (ČTK) - Japonské akcie po pěti dnech růstu zamířily dolů, protože investoři se rozhodli vydělat na předchozím růstu trhu a akcie prodávali. Dech dnes ztratily hlavně bankovní akcie. Farmaceutická firma Daiichi Sankyo pak kvůli roční ztrátě klesla o 9,3 procenta. V závěru obchodování index Nikkei ztratil 153,37 bodu, tedy 1,6 procenta, a uzavřel na 9298,61 bodu. V pondělí naopak index skončil nejvýše od 5. listopadu a v předchozích pěti seancích posílil o více než 11 procent.

Bankovní akcie, v čele s Mitsubishi UFJ Financial Group, klesaly kvůli ztrátám jejich kolegů v USA způsobeným zprávami o emisi nových akcií některých bank a vybíráním zisků. V předchozích seancích banky táhl vzhůru nárůst důvěry v americký bankovní systém. Index bankovních společností oslabil o 4,6 procenta, když v předchozích třech obchodních dnech posílil o téměř 20 procent.

Silnější jen způsobil ztráty také předním vývozcům. "Zda si trh udrží zisky závisí na dvou hlavních faktorech. Prvním je více známek ekonomického oživení," uvedl manažer Chibagin Asset Management Hiroaki Osakabe. "Druhým je jen. Zatím drží (vůči dolaru) pod 100 JPY, ale vývozce by podpořilo, kdyby se dostal nad tuto úroveň," dodal.

Jen dnes posiloval a prodloužil tak zisky z předchozího dne. Japonskou měnu podpořil pokles akciových trhů, který přiměl investory odvrátit svůj zájem od rizikovějších investic. Částečnou podporu získala japonská měna i ze zprávy, že vývoz z Číny v dubnu klesl více, než se čekalo.

V závěru obchodování dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 97,29 JPY. K euru se jen obchodoval za 132,37 JPY a vůči pondělnímu newyorskému závěru se tak kurz téměř nezměnil. Euro k dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,3605 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK