Inflace v dubnu zpomalila na 1,8 procenta

12.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu zpomalil na 1,8 procenta z březnových 2,3 procenta. Jde o nejnižší meziroční růst cen od února 2007, uvedl dnes Český statistický úřad. Meziměsíční inflace klesla o 0,1 procenta. Tento pokles způsobilo hlavně snížení cen potravin, nealkoholických nápojů i cen ve zdravotnictví. Na zmírnění meziročního růstu inflace se v různé míře podílely téměř všechny oddíly spotřebního koše.

"Inflace vzrostla v dubnu meziročně pouze o 1,8 procenta, což je jednu desetinku nad novou prognózou ČNB. My jsem predikovali mírně více, překvapení nastalo pouze v regulovaných cenách (nižší růst díky rušení poplatkům ve zdravotnictví) a v poklesu cen potravin. Korigovaná inflace se vyvíjela plně v souladu s očekáváním, když koruna by měla začít tlačit inflaci nahoru, což bude ovšem tlumeno slabou poptávkou," uvedl Jiří Škop z Komerční banky.

V nadcházejících měsících by podle Škopa měla inflace dále klesat až na 1,2 procenta v červenci, v druhé polovině roku ovšem podle něj začne opět růst. Za celý rok očekává inflaci kolem dvou procent.

Ceny chleba se oproti březnu snížily o 1,6 procenta, vajec a vaječných výrobků o 3,3 procenta, sýrů o 3,8 procenta, olejů a tuků o 1,7 procenta a cukru o 5,4 procenta.

Meziměsíční pokles cen v oddíle zdraví byl důsledkem změn, mezi které patřilo zejména zrušení regulačních poplatků při návštěvě lékaře u dětí do 18 let, snížení doplatků léků o regulační poplatek, snížení ročního limitu u dění do 18 let a seniorů nad 65 let. Ceny doplatků léků předepsaných lékařem včetně poplatků se snížily o 12,5 procenta, ceny lékařské ambulantní péče o 9,1 procenta.

V oddíle bydlení se také meziměsíčně snížily ceny zemního plynu o tři procenta.

Opačný vliv na meziměsíční vývoj cenové hladiny mělo v dubnu zvýšení cen v dopravě, kde ceny pohonných hmot vzrostly o 2,5 procenta a dopravních služeb o 1,4 procenta. Průměrná cena benzínu natural 95 byla v dubnu nejvyšší za posledních pět měsíců.

Z potravin se meziměsíčně zvýšily hlavně ceny brambor o 4,2 procenta a ostatní zeleniny o 5,5 procenta. Nové sezónní modely oděvů i obuvi ovlivnily meziměsíční zvýšení cen tohoto sortimentu.

Dubnové ceny zboží úhrnem oproti březnu klesly o 0,2 procenta, ceny služeb naopak o 0,2 procenta vzrostly.

Meziročně nejvýrazněji vzrostly ceny alkoholických nápojů a tabáku a v oddíle bydlení. Alkoholické nápoje se zdražily 1,8 procenta. Ceny zemního plynu vzrostly o 17,1 procenta, ceny elektřiny o 11,6 procenta, tepla a teplé vody o 7,9 procenta, vodného o 9,2 procenta a stočného o devět procent. Čisté nájemné vzrostlo o 19,4 procenta, v tom v bytech s regulovaným nájemným o 26,9 procenta a v bytech s tržním nájmem o 5,6 procenta.

Prohloubení meziročního cenového poklesu zaznamenali statistici především u cen v oddíle zdraví vlivem výše popsaných změn v meziměsíčním srovnání. Zvýraznil se i pokles cen u potravin a nealkoholických nápojů zejména vlivem poklesu cen pekárenských výrobků a obilovin o šest procent, vajec o 12,7 procenta, mléka o 15 procent, sýrů o 13,2 procenta čerstvého másla o 21,6 procenta. Snížily se i ceny oděvů, a to o tři procenta.

Výraznější snižující vliv na hladinu spotřebitelských cen měly již sedmý měsíc ceny v dopravě v důsledku poklesu cen pohonných hmot, který byl v dubnu 15,5 procenta. Ceny automobilů klesly o 11,5 procenta. Pokles cen pokračoval také u audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat, a to o 12,3 procenta. Rovněž klesly ceny mobilních telefonů o 18,9 procenta a ceny telefonických a telefaxových služeb o 3,7 procenta.

Ceny zboží v dubnu meziročně úhrnem vzrostly o 0,5 procenta a ceny služeb o 3,9 procenta. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení hypotetického nájemného byl meziročně vyšší o 1,6 procenta.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v dubnu 4,6 procenta.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen 27 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v březnu 1,3 procenta. Nejvíce vzrostly ceny v Lotyšsku (o 7,9 procenta). V Irsku a Portugalsku klesly ceny meziročně o 0,7 procenta, respektive o 0,6 procenta. V Německu zpomalil cenový růst na 0,4 procenta z jednoho procenta v únoru a na Slovensku na 1,8 procenta z únorových 2,4 procenta.

Podle předběžných výpočtů klesl v Česku meziměsíčně harmonizovaný index spotřebitelských cen v dubnu o 0,1 procenta, meziročně zpomalil na 1,3 procenta z březnových 1,7 procenta. leskový odhad Eurostatu pro eurozónu byl 0,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK