Inflace bude podle analytiků kvůli krizi dále klesat

12.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Inflace bude i nadále podle analytiků oslovených ČTK v následujících měsících pod vlivem hospodářské krize klesat. Během léta by se inflace podle odhadů měla dostat dokonce až pod jedno procento, v závěru roku mírně stoupne ke dvěma procentům.

Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu zpomalil na 1,8 procenta z březnových 2,3 procenta. Jde o nejnižší meziroční růst cen od února 2007. O pokles se zasloužily především ceny potravin a zrušení některých zdravotnických poplatků.

"Inflace jednoznačně není v letošním roce problémem české ekonomiky. Inflaci částečně brzdí recese ekonomiky, i když tlak oslabené spotřebitelské poptávky je zatím jen malý," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj v následujících měsících inflace dokonce zamíří až pod jedno procento.

"Prudké zpomalení světového i českého ekonomického růstu má nadále tlumící vliv na inflaci, neboť ceny nafty, kovů i dalších komodit klesají a klesají i ceny konečných produktů. To se projeví příznivě v roce 2009, kdy - zejména v prvé polovině roku - bude inflace nadále klesat," uvedl hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček. Inflace se podle něj pohybuje v cílovém koridoru ČNB a centrální banka proto po delší dobu ponechá sazby na současné úrovni.

"Zatímco loni patřily potraviny mezi jeden z hlavních inflačních faktorů, letos představují naopak výrazný dezinflační faktor...Do inflace zasáhla také demontáž reformy zdravotnictví, respektive zrušení regulačních poplatků pro děti do 18 let a snížení doplatků u léků," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. I podle něj by se inflace mohla v letních měsících sesunout až do blízkosti nuly.

"Hlavním faktorem, který ubírá inflaci na síle, je recese. Stoupající míra nezaměstnanosti drží poptávkové inflační tlaky pod pokličkou. Koruna je sice slabší než před rokem, vliv kurzu na inflaci je ale nyní relativně nízký," uvedl Marek. Podle něj by za takových podmínek mohla ČNB ještě jednou snížit úrokové sazby.

"Nejedná se o velké překvapení," uvedl k inflaci analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Na konci roku očekává inflaci poblíž dvou procent a zároveň již letos neočekává snížení úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK