Analytici: Unipetrol v 1.čtvrtletí spadl do ztráty 262 milionů Kč

12.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Petrochemická společnost Unipetrol v letošním prvním čtvrtletí vykáže ztrátu 262 milionů korun. Loni byla firma ve stejném období v zisku 406 milionů korun. Tržby klesly meziročně o 31 procent na 16,06 miliardy korun. Výsledky budou pod vlivem poklesu hospodářství a poptávky. Vyplývá to z průměrného odhadu analytiků, které dnes oslovila ČTK. Unipetrol oznámí hospodářské výsledky po čtvrteční půlnoci.

Hlavním faktorem ovlivňujícím výsledky je vedle hospodářského propadu tradičně i cena ropy, která se promítá do cen vstupních surovin a následně do výše výrobních i prodejních marží.

Na výsledky bude mít vliv i posílení české měny k euru i dolaru v prvním čtvrtletí. "Zatímco na náklady má toto posílení pozitivní vliv (ceny vstupních surovin jsou stanovovány v dolarech), ve výnosech se projevuje negativně (ceny petrochemických produktů se udávají v eurech)," uvedl pro ČTK analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Tržby by měly klesnout ve všech hlavních odvětvích od petrochemie, rafinérie až po maloobchod. "Prodejní marže z benzinu jsou slabé. Zapůsobil i minimální rozdíl cen ropy brent a ural. To jsou ty špatné vlivy, které určitě strhnou rafinérský segment do ztráty," řekl analytik společnosti Atlantik FT Petr Novák.

Cena akcií Unipetrolu se dnes na pražské burze pohybovala kolem 137 korun za kus. "Po vyhlášení výsledků očekáváme spíše negativní reakci trhu," dodal Procházka.

Ve výhledu na další období bude záležet podle Nováka i na rozhodnutích nového vedení. Podle něj by se firma měla více zaměřit na výrobky, po kterých je poptávka, a snížit výrobu těch, o které není velký zájem. Od května tak například společnost přistoupila k ukončení výroby oxoalkoholů v litvínovském závodě.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Většinovým vlastníkem podniku je polská skupina PKN Orlen. Čistý zisk Unipetrolu v roce 2008 meziročně klesl o 95 procent na 65 milionů korun, tržby se však meziročně zvýšily o 11 procent na 98,144 miliardy korun. Firma zaměstnává více než 4000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK