Řecko rozšíří smlouvu s Ruskem a podpoří jeho South Stream

12.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 12. května (ČTK) - Řecko rozšíří smlouvu s Ruskem o spolupráci na projektu South Stream. Řecký ministr rozvoje Kostas Chadjigakis dnes uvedl, že Řecko smlouvu podepíše tento týden. South Stream zvýší závislost Evropy na ruském plynu.

Podle řecké státní televize se tak má stát v Moskvě. Počáteční dohodu o spolupráci na projektu South Stream podepsaly Rusko a Řecko loni v dubnu.

"Předpokládáme, že plynovod přinese pozitivní rozvoj," řekl ministr na summitu k ekologii a energetice v Aténách. Dodal, že smlouva stanoví firmy, které se na výstavbě řeckého úseku potrubí budou podílet.

South Stream povede ruský plyn do Evropy pod Černým mořem, čímž se Rusko vyhne Ukrajině. Kvůli sporu Moskvy s Kyjevem mělo na začátku roku několik evropských států včetně Slovenska plynu nedostatek.

South Stream ale uškodí konkurenčnímu projektu Nabucco, na němž pracují evropské státy spolu s USA, aby se snížila závislost Evropy na plynu z Ruska, napsala agentura AP. Nabucco by měl přivést do Evropy plyn z asijských republik přes Turecko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK