Růst výroby v Číně v dubnu zpomalil, tržby ale prudce stouply

13.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 13. května (ČTK) - Tempo růstu průmyslové výroby v Číně v dubnu zpomalilo na 7,3 procenta z březnových 8,3 procenta kvůli přetrvávající slabé poptávce v zahraničí. Růst maloobchodních tržeb však zrychlil na 14,8 procenta díky vládním opatřením na podporu domácí poptávky. Vyplývá to z dnešních údajů čínského statistického úřadu a vlády.

"Vládní stimuly mají vliv na domácí poptávku, ale vnější poptávka stále tlačí celkový (hospodářský) růst dolů," řekl agentuře Reuters analytik Brian Jackson z hongkongské pobočky společnosti Royal Bank of Canada. Celní úřad již tento týden oznámil, že čínský export se v dubnu propadl o téměř 23 procent.

Podle některých odhadů je nyní zhruba čtvrtina čínských výrobních kapacit v důsledku světové hospodářské krize nevyužita, což vedlo k zániku více než 20 milionů pracovních míst.

Ekonomové nicméně očekávají, že průmyslová výroba začne oživovat, jakmile se plně projeví vládní stimulační plán v hodnotě čtyř miliard jüanů (11,4 bilionu Kč). Ten se soustředí zejména na projekty v oblasti infrastruktury, píše agentura AP.

Čínský premiér Wen Ťia-pao minulý měsíc uvedl, že vládní výdaje na podporu ekonomiky přinášejí výsledky a že čínské hospodářství je v lepším stavu, než se předpokládalo. Čínský hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 6,1 procenta po nárůstu o 6,8 procenta v předchozích třech měsících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK