Honda chystá zvýšení výroby kvůli možnému zavedení šrotovného

13.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. května (ČTK) - Japonská automobilka Honda Motor podniká kroky směřující ke zvýšení výroby v domácích továrnách. Připravuje se tak na pravděpodobný nárůst poptávky v případě, že japonský parlament schválí návrh na zavedení takzvaného šrotovného. Agentuře Reuters to dnes řekl finanční ředitel společnosti Joiči Hódžó.

Japonský parlament nyní zvažuje návrh zákona, podle kterého by měli spotřebitelé dostat odměnu 250.000 jenů (přes 50.000 Kč) za sešrotování více než 13 let starého automobilu a koupi nového vozu. Všeobecně se očekává, že tento návrh bude přijat.

Podle odhadů by opatření mohlo zvýšit letošní prodej aut v Japonsku o zhruba 690.000 vozů, z čehož by na Hondu připadalo přibližně 70.000 až 100.000 vozů. "Zjišťujeme, co je z hlediska pracovní síly a součástek zapotřebí učinit, aby bylo možné rozšířit výrobu," uvedl Hódžó.

Honda rovněž plánuje mírně zvýšit produkci hybridního modelu Insight, po kterém je na japonském trhu velká poptávka. Insight se stal minulý měsíc jako první hybridní model v historii nejprodávanějším automobilem v Japonsku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK