Japonské akcie mírně posílily

13.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. května (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily díky výrobci fotoaparátů Olympus a automobilce Nissan. Nárůst však zmírnil propad elektronického gigantu Hitachi.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei stoupl o 0,5 procenta na 9340,49 bodu. V úterý se index propadl o 1,6 procenta poté, co v pondělí uzavřel na šestiměsíčním maximu 9451,98 bodu.

Společnost Olympus vyskočila o 12,8 procenta, protože předpověděla, že se v tomto finančním roce vrátí k zisku. Firma Nissan stoupla díky své překvapivě příznivé prognóze o 6,3 procenta.

Největší japonský výrobce elektroniky Hitachi se však propadl o 10,8 procenta. Firma vykázala za uplynulý finanční rok rekordní ztrátu a varovala, že její hospodaření zatím zůstane v červených číslech.

Na devizovém trhu se dolar propadl na nové čtyřměsíční minimum vůči koši měn, protože rostoucí optimismus ohledně světové ekonomiky posílil zájem o rizikovější aktiva. V závěru tokijského obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,3674 USD. Předtím se vyšplhalo až na nové sedmitýdenní maximum 1,3722 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK