Koruna stagnuje vůči euru i dolaru blízko úterních hodnot

13.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne stagnuje vůči euru i dolaru těsně kolem úterních závěrečných hodnot. Krátce po 10:30 stála na 26,78 Kč/EUR a 19,58 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka pokračuje dnes koruna v klidnějším duchu úterního odpoledne a velký pohyb vůči euru neregistrují ani okolní středoevropské měny.

S korunou nezahýbala ani v úterý zveřejněná zpráva o dubnové inflaci, která meziročně zpomalila na 1,8 procenta. "Viceguvernér ČNB Miroslav Singer nevyloučil, že úrokové sazby mohou po květnu ještě dál klesnout, pokud inflační tlaky dál zeslábnou a vnější prostředí se zhorší," připomněl Vlk.

Dolar tento týden postupně ztrácí. Na jedné straně se mu nedaří využívat příležitostí k posílení, na druhé straně zatím potřeboval čas k průniku výrazněji nad 1,3700 USD/EUR, uvedl Vlk s tím, že dnes se dolar obchoduje těsně pod touto hranicí.

Podle Vlka bude důležitou událostí pro dolar dnešní zveřejnění amerických maloobchodních tržeb. "Trh předpokládá stagnaci, tedy lepší výsledek než v předchozím měsíci. Pokud se budou dosavadní pozitivní náznaky z americké ekonomiky potvrzovat i v tvrdých číslech, měl by dolar zůstat pod tlakem. Naopak středoevropským měnám by dobré zprávy prospívaly," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK