ČMKOS: Na demonstraci do Prahy přijedou odboráři ze zahraničí

13.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Sobotní demonstrace Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) proti údajnému zneužívání dopadů krize na úkor zaměstnanců s domácími odboráři zúčastní jejich kolegové z 11 zemí EU. Ze zahraničí přijede asi 4000 lidí. Novinářům to dnes v Praze řekl místopředseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. Organizátoři věří, že demonstrovat přijdou desetitisíce lidí.

"Byli bychom rádi, kdyby to náměstí bylo plné. Víme, že se tam vejde zhruba kolem 25.000 lidí, když je to hodně namačkané," uvedl Zavadil, který bude moderovat program demonstrace.

ČMKOS demonstraci uspořádá ve spolupráci s Evropskou odborovou konfederací (EOK) v rámci třídenní série podobných akcí. Zahájí ji ve čtvrtek odborářská demonstrace v Madridu, v pátek se bude demonstrovat v Bruselu. V sobotu bude vedle Prahy dějištěm velké odborářské demonstrace Berlín.

"Demonstrace má hlavně upozornit na to, aby se krize nezneužívala vůči zaměstnancům," řekl Zavadil. Podle něj tímto způsobem chtěl postupovat bývalý kabinet premiéra Mirka Topolánka (ODS). "Některé zákony, které byly projednávány ve vládě, se nám nelíbí, protože poměrně hodně velkým způsobem zhoršují postavení zaměstnanců," dodal.

Odborářům nejvíce vadí připravované návrhy novely zákoníku práce a záměry bývalé vlády na pokračování důchodové reformy. "Chceme dát jasný signál, že nechceme, aby žádná vláda, která bude následovat po téhleté úřednické, přicházela s podobnými návrhy," dodal Zavadil.

Sobotní odpolední demonstrace na Hradčanském náměstí potrvá přes hodinu. Účastníci do jejího dějiště předtím přijdou v průvodu ze Strahova. Druhým průvodem přijdou členové školských odborů, kteří již dopoledne uspořádají vlastní setkání na Maltézském náměstí na Malé Straně. Kvůli průvodu a demonstraci bude odkloněna doprava z Dlabačova a Pohořelce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK