Novela upravující podnikání na kapitálovém trhu míří do Senátu

13.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes v závěrečném čtení schválila vládní novelu zákona o podnikání na kapitálových trzích. Zákon novelizuje povinnosti firem a dalších subjektů, s jejichž cennými papíry se obchoduje na burzách. Norma také umožňuje penzijním fondům zavést poplatek za přechod zákazníka ke konkurenci.

Novela nyní zamíří do Senátu. Pokud ten ji schválí, dostane ji k podpisu prezident republiky.

Podle schváleného návrhu by informace o emitentech nově měla shromažďovat a zpřístupňovat Česká národní banka. Vláda v novele navrhla mimo jiné zvýšení požadavků na obsah a formu výroční a pololetní zprávy emitenta investičních cenných papírů přijatých k obchodování na regulovaném trhu.

Sněmovna dnes také podpořila návrh rozpočtového výboru, který má například penzijním fondům umožnit, aby požadovaly až 800 korun od klientů, kteří se rozhodnout odejít ke konkurenci. Vztahovat se to bude na odchody klientů do pěti let od uzavření smlouvy.

Návrh výboru také zakazuje penzijním fondům, aby zájemcům nebo jejich zaměstnavatelům poskytovaly úplaty a výhody, které by porušily povinnost jednat v nejlepším zájmu zájemce. Nesmějí uvádět nepravdivé nebo neúplné informace. Zaměstnavatel nebude smět také ovlivňovat zaměstnance při výběru penzijního fondu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK