Podnikatelé budou mít snazší podnikání v zemích EU

13.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Poslanci dnes v závěrečném čtení schválili nový zákon o volném pohybu služeb, který umožní podnikatelům například poskytovat dočasně služby v jiných zemích unie pouze na základě povolení mateřské země. Nebude tedy třeba dalších povolení v cizině. Poslanci současně pozměnili účinnost zákona; platit by měl až od konce letošního roku.

Nový zákon o volném pohybu služeb nyní zamíří do Senátu. Pokud ho senátoři schválí, dostane ho k podpisu prezident republiky.

Někteří poslanci se obávají, že brzké přijetí zákona by mohlo ohrozit domácí podnikatele. Mohlo by se to stát v případě, že okolní země nebudou slaďovat otevírání svého trhu společně s Českem a svůj trh budou ještě nějaký čas chránit pomocí různých bariér.

Podle bývalého ministra průmyslu a obchodu Martina Římana, který zákon v minulosti ve sněmovně předkládal, zavádí zákon také novinku, a to tzv. tichý souhlas. Pokud žadatel požádá o oprávnění k nějaké činnosti a úřad se v dané lhůtě nevyjádří, bude platit, že oprávnění vzniklo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK