Sněmovna vyřadila z obchodního zákoníku kritizované návrhy

13.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Poslanecká sněmovna v závěrečném čtení vyřadila z vládní novely obchodního zákoníku ustanovení, která podle některých odborníků umožňovala a usnadňovala tunelování firem. Z novely poslanci na návrh ústavně právního výboru vyňali všechny návrhy, které překračovaly rámec přejímaných evropských směrnic. Novela nyní zamíří do Senátu.

"Na základě dohody poslanců s ministerstvem (spravedlnosti) zůstalo v novele pouze to, co po nás vyžaduje Evropská unie," řekl ČTK exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Šlo například o ustanovení vztahující se k situaci, kdy by firma bez souhlasu akcionářů a společníků prodala podnik nebo jeho část a kupující by měl právo argumentovat, že majetek koupil v dobré víře. Společnostem s ručením omezeným i akciovým společnostem novela povoluje takzvanou finanční asistenci, kterou jim zákon dosud zakazoval. Jde o podmínky, za kterých můžou firmy půjčovat peníze vybranému okruhu lidí nebo firem, které za ně získají akcie této firmy.

Ústavně právní výbor přijal pozměňovací návrh, jenž v řadě momentů zrovnoprávňuje spořitelní a úvěrová družstva, tedy kampeličky. Například správcem vkladu zakladatelů obchodních společností už nemusí být pouze banka, ale i úvěrové družstvo.

Výbor také navrhl, aby se na banky nevztahovala ustanovení obchodního zákoníku o konfliktu zájmů. Firmy by totiž podle vládního návrhu směly půjčovat peníze členům představenstev, dozorčích rad a dalších orgánů jen se souhlasem valné hromady. Podle výboru by to nemělo platit u bank. Firmám také novela znemožňuje, aby sídlily v bytech, pokud to odporuje rozsahu jejich činnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK