Americké akcie ve středu oslabily kvůli údajům o maloobchodu

14.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. května (ČTK) - Americké akcie ve středu oslabily, protože nepříznivé údaje o vývoji maloobchodních tržeb obnovily obavy o ekonomiku. Maloobchodní společnosti klesaly v čele s firmou Target, dolů ale zamířily i podniky z ostatních odvětví.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 2,18 procenta na 8284,89 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 2,69 procenta na 883,92 bodu a index technologického trhu Nasdaq se propadl dokonce o 3,01 procenta na 1664,19 bodu.

Ministerstvo obchodu ve středu oznámilo, že maloobchodní tržby ve Spojených státech v dubnu překvapivě klesly o 0,4 procenta. Analytici sledují vývoj tržeb velmi pozorně, protože spotřebitelské výdaje zajišťují v USA asi dvě třetiny ekonomické aktivity.

"Jestliže maloobchodní tržby váznou, vyvolává to otázku, zda již nastalo oživení a jak udržitelné takovéto oživení bude," uvedl analytik Richard Sparks ze společnosti Schaeffer's Investment Research.

Největší světová maloobchodní společnost Wal-Mart oslabila o 1,2 procenta a konkurent Target dokonce o 4,8 procenta. Výrobce spotřební elektroniky Apple, který je rovněž silně závislý na spotřebitelské poptávce, si odepsal čtyři procenta. Výrobce čipů Intel klesl o 0,5 procenta poté, co mu Evropská komise vyměřila rekordní pokutu 1,06 miliardy eur za porušování pravidel hospodářské soutěže.

Na devizovém trhu dolar posílil, protože obavy o ekonomiku zvýšily averzi vůči riziku a obnovily poptávku po americké měně, která je investory v době hospodářské krize považována za bezpečné útočiště. V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru kleslo o 0,4 procenta na 1,3584 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK