Tržby v maloobchodu v březnu meziročně klesly o 1,1 procenta

14.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Celkové maloobchodní tržby v březnu bez sezonního očištění meziročně klesly o 1,1 procenta. Tržby včetně maloobchodního prodeje pohonných hmot, avšak bez prodeje aut a jejich oprav, byly naopak o desetinu procenta vyšší, především díky prodeji nepotravinářského zboží. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se meziročně bez očištění snížily o 3,9 procenta, oznámil dnes Český statistický úřad.

Po očištění o sezónní vlivy, kalendářní a pracovní dny se březnové maloobchodní tržby meziročně vzrostly o 0,9 procenta. Z toho za potraviny o 1,1 procenta a za nepotravinářské zboží o 1,4 procenta. Za prodej pohonných hmot naopak klesly o 1,3 procenta.

Oproti únoru se očištěné maloobchodní tržby zvýšily o desetinu procenta, přičemž za potraviny se snížily o 1,1 procenta, zatímco za nepotravinářské zboží vzrostly o 0,4 procenta.

Nejvyšší růst zaznamenal prodej ve specializovaných prodejnách s farmaceutickým, zdravotnickým a drogistickým zbožím, a to o 11,1 procenta. Rostly také tržby za výrobky pro kulturu a rekreaci, o 6,6 procenta. Prodej přes internet stoupl o 6,3 procenta, maloobchod s počítačovým a komunikačním zařízením o 5,6 procenta a ostatní maloobchod mimo prodejny, stánky a trhy o 3,6 procenta.

O osm procent naopak klesly naopak o osm procent tržby specializovaných prodejen, o čtyři procenta za ostatní výrobky pro domácnost a o 1,1 procenta v prodejnách se smíšeným zbožím. Prodej pohonných hmot stagnoval. Prodej nepotravinářského zboží se celkově zvýšil o 1,6 procenta, tržby za potraviny naopak klesly o 1,7 procenta.

Podle údajů Eurostatu v březnu klesly sezónně očištěné tržby v maloobchodě evropské sedmadvacítky meziročně o 3,1 procenta a meziměsíčně o 0,3 procenta. Nejvíce se tržby snížily v Lotyšsku o 27,3 procenta, v Litvě o 21,1 procenta a v Estonsku o 16,6 procenta. Rostly pouze v Belgii o 2,1 procenta, v Rakousku o dvě procenta a v Británii o 0,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK