Japonské akcie uzavřely na dvoutýdenním minimu

14.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. května (ČTK) - Japonské akcie dnes výrazně oslabily a uzavřely obchodování na dvoutýdenním minimu. Exportéři zamířili dolů kvůli silnější domácí měně a obnoveným obavám o ekonomiku Spojených států.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei klesl o 2,6 procenta na 9093,73 bodu. To představuje jeho nejnižší závěrečnou hodnotu od 1. května. V pondělí přitom index uzavřel na šestiměsíčním maximu 9451,98 bodu.

Náladu na trhu zasáhla zpráva o překvapivém poklesu maloobchodních tržeb v USA. "Údaje o amerických maloobchodních tržbách byly studenou sprchou pro růst (akcií)," uvedl analytik Takaši Kamija ze společnosti T&D Asset Management.

Největší japonská automobilka Toyota Motor oslabila o 4,1 procenta. Výrobce fotoaparátů Nikon se propadl dokonce o 8,4 procenta poté, co předpověděl, že vykáže první celoroční provozní ztrátu za 11 let, napsala agentura Reuters.

Na devizovém trhu se dolar držel v blízkosti týdenního maxima vůči euru, protože obavy o ekonomiku zvýšily averzi vůči riziku a obnovily poptávku po americké měně, která je investory v době hospodářské krize považována za bezpečné útočiště. V závěru tokijského obchodování euro vůči dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,3573 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK