ČOI v dubnu zabavila padělky za více než deset milionů

14.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Padělky zboží za více než deset milionů korun zabavili v dubnu pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) ve spolupráci s policií, celní správou a cizineckou policií. ČTK o tom dnes informovala tisková mluvčí ČOI Kamila Juhaňáková.

Při 87 dubnových kontrolách tržnic i kamenných obchodů po celé České republice bylo zajištěno 8126 kusů padělků. V 58 případech se dosud nepodařila kontrolovaná osoba identifikovat.

"Výskyt padělků je neustále zjišťován, i když v menší míře než v uplynulém období. Problémem zůstává skutečnost, že i po opakovaných kontrolách prodejci opětovně padělky doplňují," uvedla ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová.

Při nedávné kontrole tržnice v Hatích na Znojemsku zabavili pracovníci ČOI u osmi subjektů 254 kusů padělků obuvi, oděvů a galanterie v hodnotě 417.000 korun. Podle Příhodové bude s kontrolovanými osobami zahájeno správní řízení, ve kterém bude rozhodnuto o výši pokuty, propadnutí zboží a jeho následné likvidaci či předání k humanitárním účelům.

Tržnice v Hatích je jedním z největších zařízení svého druhu na jižní Moravě. Leží na bývalém česko-rakouském hraničním přechodu Hatě-Klein Haugsdorf. Za levnými nákupy do ní míří hlavně Rakušané. Kontroly v tamní tržnici se konají pravidelně a ČOI a celníci v ní často zabavují padělky za miliony korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK