Koruna oslabila k euru i dolaru na 26,99 Kč/EUR a 19,83 Kč/USD

14.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne mírně oslabila k oběma hlavním světovým měnám. V počátku obchodování koruna vůči euru tažena slábnoucím středoevropským finančním trhem klesla nad hranici 27 korun za euro, ztráty však částečně vymazala. V 11:00 stála na 26,99 Kč/EUR a 19,83 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka na korunu neměla větší vliv dnes ráno zveřejněná březnová statistika maloobchodních tržeb, i když podle něj překonala odhady. Celkové tržby bez sezonního očištění podle ČSÚ meziročně klesly o 1,1 procenta.

Středoevropský region podle Vlka nadále sleduje hlavně vývoj na akciích ve světě a vidí, jak dál ztrácejí. Přes USA a Asii se pokles trhů vrací do Evropy. Nálada na akciích bude klíčová pro korunu i nadále, uvedl.

Podle Vlka se opět krátkodobě zvýšila nedůvěra v riziková aktiva a to investory láká k nákupům dolaru. Výrazné zisky mu však nepřináší, kurz se z oblasti pod 1,3600 USD/EUR stále vrací nad tuto hranici a je tomu tak i dnes dopoledne. "Odpoledne vyjde v USA pravidelná týdenní statistika z trhu práce a dubnový PPI, od kterého však nečekáme výrazný vliv," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK