Majitel Unipetrolu se v prvním čtvrtletí propadl do ztráty

14.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 14. května (ČTK) - Největší polská rafinerie PKN Orlen se v prvním čtvrtletí letošního roku podle očekávání propadla do ztráty 1,1 miliardy zlotých (6,6 miliardy Kč). Důvodem byl pokles zlotého a cen ropy, které snížily hodnotu rezerv firmy. Ve stejném období loni firma, která ovládá český Unipetrol, vykázala čistý zisk 626 milionů zlotých.

Finanční ředitel Sńawomir JŽdrzejczyk dodal, že PKN nyní jedná s odboráři o možném propouštění. "Dohodli jsme se s odboráři, že nebudeme zvyšovat mzdy. Nyní jednáme o možném propouštění a odstupném pro tyto zaměstnance," řekl JŽdrzejczyk.

Nižší rafinérské marže, účetní změna hodnoty zásob a menší rozdíl v ceně uralské ropy a ropy Brent snížily provozní zisk rafinerie o 858 milionů zlotých. Slabší zlotý pak zvýšil náklady na úvěry v eurech a PKN kvůli tomu musela zaúčtovat devizové ztráty 842 milionů PLN. Příjmy PKN se snížily o 18 procent na 14 miliard zlotých.

JŽdrzejczyk očekává, že také výsledky za druhé čtvrtletí budou horší než před rokem. Důvodem jsou nízké marže. Objem prodeje by však proti prvnímu čtvrtletí mohl být vyšší, protože první čtvrtletí bývá většinou slabší. První čtvrtletí však podle něj bylo posledním, kdy byla společnost nucena zaúčtovat ztráty ze změny hodnoty zásob, napsala agentura Reuters.

Petrochemická společnost Unipetrol letos v prvním čtvrtletí spadla do ztráty více než 190 milionů korun. Tržby firmy se meziročně snížily zhruba o třetinu na 14,5 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK