Energetici v Dukovanech cvičili obnovu dodávek po zhroucení sítě

14.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 14. května (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku dnes energetici trénovali postup při obnově napájení po rozpadu energetické sítě. Scénář zhruba čtyřhodinového cvičení s názvem Tma všude vycházel ze skutečných poruch, které na vedení vysokého napětí mohou způsobit vichřice. Akce se zúčastnily čtyři desítky odborníků včetně několika expertů ze Slovenska a Rakouska.

Vichřice v Česku způsobily lokální výpadky, ale k takovému rozpadu sítě, jaký byl námětem cvičení, ještě nedošlo," řekl ČTK mluvčí dukovanské elektrárny Petr Spilka.

Podle dnešního scénáře silný vítr poškodil elektrické vedení, pak ztratila atomová elektrárna všechny zdroje napájení, a to včetně dieselových generátorů, které dokážou zajistit proud alespoň pro bezpečnostní systémy jaderného zařízení. Spilka upozornil na to, že ve skutečnosti je taková situace velmi málo pravděpodobná, protože by muselo současně selhat deset nezávislých způsobů elektrického napájení výrobních bloků.

Pokud by však k takovému totálnímu výpadku přesto došlo, mohou Dukovany dostat potřebnou elektřinu z nedaleké vodní přečerpávací elektrárny Dalešice. Při rozpadu sítě by sice ani ta neměla proud pro nabuzení svých strojů, ale nastartovat ji lze z malé vodní elektrárny Mohelno.

Zprovoznění tohoto krizového systému se dá v případě potřeby zajistit dálkově. Cílem cvičení nebylo samotné vyřešení výpadku. "Cvičení děláme proto, aby ti lidé, kteří u telefonu sedí a znají problémy v síti, znali také situaci v Dukovanech," vysvětlil Spilka. Dodal, že v dukovanské elektrárně se cvičení s takovým námětem konalo potřetí od roku 2007. Zapojili se do něj pracovníci firem ČEZ, E.ON a ČEPS.

ČEZ se stará o dukovanskou jadernou elektrárnu a také o obě vodní elektrárny na nádržích Dalešice - Mohelno. Společnost ČEPS je provozovatelem tuzemské přenosové soustavy, E.ON obsluhuje rozvodny na jihu Moravy.

Dukovanská jaderná elektrárna je největším domácím zdrojem elektřiny, loni vyrobila rekordních 14,434 terawatthodin proudu. Díky postupné modernizaci zařízení se její výkon v dalších letech ještě o něco zvýší. Nyní vyrábí Dukovany s další jadernou elektrárnou Temelín zhruba třetinu roční tuzemské spotřeby elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK