ČSOB jako jediná z největších bank v ČR ve čtvrtletí zvýšila zisk

14.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Skupina ČSOB byla jedinou z největších tuzemských bank, která v prvním čtvrtletí zvýšila zisk, a to o 22 procent na 3,073 miliardy korun. České spořitelně a Komerční bance konsolidovaný čistý zisk klesl o více než šest procent, UniCredit Bank poklesl zisk o 67,2 procenta. Raiffeisenbank, pátá největší banka v ČR podle objemu aktiv, zveřejní hospodářské výsledky 21. května.

Skupině ČSOB za provozní výnosy vzrostly o 17 procent na 8,058 miliardy korun. Celkový objem obchodních úvěrů meziročně narostl o 16 procent na 408,5 miliardy korun.

"Hospodářské výsledky ČSOB jsou ve světle aktuálních ekonomických podmínek velmi solidní. Pro banku je nepodstatnější, že již nevykázala žádné odpisy toxických aktiv, kvůli nimž přišla v loňském roce o většinu svého zisku," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Hatlapatka ale upozornil, že náklady na riziko, které měla ČSOB dosud menší než například Komerční banka nebo Česká spořitelna, během roku dále porostou, což bude vytvářet tlak na ziskovost ČSOB.

Česká spořitelna, banka s největším objemem aktiv a počtem klientů v tuzemsku, snížila konsolidovaný čistý zisk o 6,9 procenta na tři miliardy korun. Podíl rizikových úvěrů jí vzrostl meziročně na 3,9 procenta z 2,8 procenta. Hatlapatka označil výsledky ČS v současné krizi za solidní. Zhoršování kvality úvěrů spořitelna podle něho vyrovnala solidním růstem výnosů, především díky vyšším úrokovým maržím a růstu příjmů z obchodování.

Komerční bance klesl čistý zisk meziročně o 7,5 procenta na 2,819 miliardy korun. KB meziročně zvýšila čisté bankovní výnosy a snížila provozní náklady. Tím zmírnila rostoucí rizikové náklady vyvolané současnými obtížnými ekonomickými podmínkami a podle svého ředitele Laurenta Goutarda je připravena čelit účinkům recese české ekonomiky.

UniCredit Bank, čtvrtá největší banka v ČR podle objemu aktiv, vykázala zisk 478 milionů korun. Meziročně to představovalo pokles o 67,2 procenta; bez započtení mimořádného výnosu z prodeje Hypo stavební spořitelny byl meziroční pokles zisku 28procentní.

Pokles čistého zisku byl podle generálního ředitele UniCredit Jiřího Kunerta způsoben nárůstem tvorby opravných položek proti klasifikovaným úvěrům. Banka meziročně zvýšila čistý výnos z úroků, poplatků a provizí o 7,2 procenta na 2,3 miliardy korun a objem úvěrů klientům o 9,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK