Co týden dal?

07.06.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pravidelně, tak jak jste si zvykli, Vám přinášíme výběr a shrnutí toho nejdůležitějšího co se za posledních 7 dní stalo a to nejen novinky z našeho serveru, ale také výběr nejzajímavějších událostí z domova i ze světa. Zprávy politické, ekonomické a také spoustu zajímavostí...

Posledních 7 dní ve světě:

Sobota: Rakouský prezident Thomas Klestil se vyslovil pro to, aby československé dekrety, týkající se vyhánění po druhé světové válce, byly zrušeny "politickým nebo legislativním prohlášením". Napsala to dnes rakouská agentura APA, podle níž Klestil na okraj setkání prezidentů středoevropských zemí ve slovinském Bledu navíc požadoval "uznání morální odpovědnosti za spáchané bezpráví".
Neděle: Měsíce před útoky z loňského 11. září americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) věděla, že na území Spojených států se nacházejí dva muži, pozdější únosci letadel, s kontakty na organizaci Al-Káida. Napsal to týdeník Newsweek v čísle, které se v pondělí objeví na stáncích v USA.
Pondělí: Dalšími útoky proti Američanům a Izraelcům pohrozil mluvčí teroristické organizace Al-Káida. Jeho poselství zveřejnil nedělní panarabský deník Al-Haját. "Potvrzujeme, že naše práce na přípravě útoků proti Američanům a Židům pokračuje. Míříme na ně, na lidi i budovy," citoval list Sulajmana Abú Džaíse. Podle mluvčího Spojené státy by se měly "dobře připravit, protože s boží pomocí proti nim zaútočíme odtud, odkud nás neočekávají".
Úterý: Na 13.000 lidí v zahradách a až milión lidí v ulicích sledoval v pondělí večer koncert v Buckinghamském paláci. Na jednom z vrcholů oslav zlatého jubilea královny Alžběty II. zazpívali Paul McCartney, Annie Lennoxová, Eric Clapton, Shirley Basseyová, Ozzy Osbourne, Rod Steward, Cliff Richard, Atomic Kitten, S Club 7 (naposledy v sedmi), Phil Collins a mnozí další.
Středa: Sedmnáct obětí a 45 raněných, z toho deset těžce, si dnes ráno vyžádal atentát na silnici na severu Izraele. Podle izraelského vojenského rozhlasu vybuchl vedle jedoucího autobusu na křižovatce u Megidda automobil naložený velkým množstvím výbušnin.
Čtvrtek: Slovenští voliči budou rozhodovat o osudu země ve dnech 20. a 21. září. Na tyto dny totiž dnes předseda parlamentu Jozef Migaš oficiálně vyhlásil termín řádných parlamentních voleb.
Pátek: Přes 80 českých občanů žijících v Rusku se zaregistrovalo k volbám do Poslanecké sněmovny. Ve dnech 14. a 15. června pro ně budou připraveny tři volební okrsky na konzulátech v Moskvě, Petrohradě a Jekatěrinburgu.

...... pro více informací klikni zde

Posledních 7 dní doma:

Sobota: Krušnější časy dnes nastaly výrobcům cigaret a alkoholu i jejich propagátorům, kteří se snaží získat zákazníky mezi dětmi a mládeží. Velkoplošné reklamy na tabákové výrobky musejí být totiž ode dneška umístěny nejméně 300 metrů od základních a středních škol.
Neděle: Lidé se mohou ode dneška na oficiálním volebním serveru www.volby.cz seznámit s dostupnými údaji o 6157 letošních kandidátech na poslance. Jejich průměrný věk přesahuje 45 let, téměř tři čtvrtiny z nich jsou muži. Necelých 42 procent kandidátů jsou nestraníky. Na serveru, kde se za dva týdny objeví i výsledky voleb, zájemci získají také informace o nejstarším a nejmladším kandidátovi, řekla mluvčí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Vladimíra Pavlíčková
Pondělí: Ministr obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD) se snažil přesvědčit piloty o budoucnosti armádního letectva po reformě ozbrojených sil. Požádal je, aby svá rozhodnutí o možném odchodu do civilního sektoru oddálili minimálně do konce roku. "Pevně doufám, že vzdušné síly nebudou jenom výcvikovým střediskem Českých aerolinií," řekl Tvrdík novinářům po návštěvě vojenské letecké základny v Čáslavi na Kutnohorsku.
Úterý: Lékaři ostravské fakultní nemocnice dnes úspěšně operovali pětatřicetiletého polského horníka, který ráno přišel o levou ruku na Dole ČSM na Karvinsku. "Zákrok trval pět hodin. Pacient je na jednotce intenzivní péče," řekl po operaci mluvčí nemocnice Štěpán Neuvirth. Zda se tkáně opět spojí, není podle něj zatím jasné.
Středa: Členka Rady České televize Helena Fibingerová dnes svého kolegu Petra Kučeru vyzvala, aby zvážil další setrvání v tomto orgánu. Podpořil ji i předseda rady Petr Mrzena a radní Milan Knížák. Nesouhlasili s tím, že v případu vyšetřování generálního ředitele ČT Jiřího Balvína podával vysvětlení policii.
Čtvrtek: Dvojznačný výklad věty ve vyhlášce, která zakazuje letní provoz motorových plavidel na rekreačních nádržích, asi znemožní vydání tohoto předpisu před 15. červnem. To je datum, kdy má začít zákaz plavby platit. Skútry a motorové lodě tak budou moci na přehradách jezdit proti přání plavců a chatařů i v hlavní sezóně.
Pátek: Dvě dělostřelecké miny ze druhé světové války objevili dnes dopoledne dělníci při opravě Lahovického mostu v Praze 5 poblíž Strakonické ulice. Na místo se dostavil pyrotechnik, který připravil nález k převozu do lomu v Radotíně, sdělila po poledni Iva Knolová z pražské policejní správy.

...... pro více informací klikni zde

Posledních 7 dní u nás na serveru:

Pokračuje soutěž o sloga, který nejlépe vystihuje poslání serveru. Neváhejte a jestli chcete vyhrát 5000 Kč, tak napište nám Váš nápad. Dále pokračuje velmi oblíbený a čtený seriálu o rodině Kocourkových můžete dočíst jak můžete vyřešit svoje bydlení. Znáte seriál Stopařů? Víte co je Stopařův průvodce světem platebních karet? Klikněte a hned to zjistíte! Několik novinek je pro Vás připraveno v sekci Ekonomika, hlavně to jsou nové makroekonomické údaje.

Mnohem, mnohem víc u nás najdete!!! www.finace.cz

Anketa

V anketě pro tento týden jsme se Vás ptali na Váš zájem o právě probíhající Mistrovství světa ve fotbale. Zatímco téměř celá Evropa fotbalem žije, u nás je tomu díky absenci našeho národního týmu naopak. Plných 70% z Vás MS vůbec nesleduje, nezajímá ho, 11% sleduje přímé přenosy, pouhá 3% čtenářů sledují noční záznam a 16% lituje, že musí chodit do práce a o MS tak v podstatě díky časovému posunu přijdou.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU