Co týden dal?

14.06.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Také v tomto předvolebním týdnu jsme pro Vás připravili výtah zajímavých informací ze světa, z České republiky i z našeho serveru…

Posledních 7 dní ve světě

Ve Francii v nedělním prvním kole parlamentních voleb získaly francouzské pravicové strany 43,62 %  hlasů a donedávna vládní levice nasbírala 36,02 procenta hlasů. Tento týden byl v Afghánistánu ve znamení zasedání  Velké džirgy, tradičního afghánského kmenového shromáždění. Na zasedání byl šéf prozatímní afghánské vlády Hamíd Karzáí zvolen afghánským prezidentem se ziskem 1295 hlasů. Celý týden marně bojují hasiči s rozsáhlým požárem v amerického státu Colorado. Plameny nyní spalují více než 36.000 hektarů porostu. Západní oblasti Číny postihly záplavy při nichž zahynulo více než 200 lidí a dalších několik set lidí je pohřešováno.   Do rukou palestinského vůdce Jásira Arafata složila ve čtvrtek v Ramalláhu přísahu nová palestinská vláda. Tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) Slovenska zůstalo na 3,9 procenta stejně jako v posledním čtvrtletí loňského roku. Více ekonomických informací z celého světa najdete ve zpravodajství Reutres na www.finance.cz.


Posledních 7 dní u nás doma

První blok jaderné elektrárny Temelín obdržel od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) povolení k zahájení zkušebního provozu. Reaktor v pondělí pracoval na 100 procent a dodával elektřinu do sítě. Ale již v úterý večer a následně potom ve čtvrtek byl pro závadu odstaven.
V pondělí po 15 hod byl zprovozněn úvěrový registr, v němž je téměř 1,5 miliónu záznamů o 900 tisících klientech. Zatím má k datům přístup 5 bank.
V úterý se konalo poslední šesté kolo dražeb obecního majetku Rokytnice nad Jizerou. Celkem byl majetek Rokytnice vydražen za téměř 72,4 miliónu korun. I tak obci zůstane ještě dluh zhruba 300 mil Kč.V úterý  proběhla v Praze akce "Den daňové svobody". Od  tohoto dne, tedy od 162. dne od počátku roku,  Češi vydělávají na sebe nikoli na stát. Více informací naleznete zde. Prezident Havel podepsal v úterý 11 zákonů, jedním z nich je i novela, která umožní pravidelné zvyšování důchodů počátkem každého roku.
Ve středu zahájila Rakouská AVS, majoritní vlastník Erste Bank Sparkassen,  povinnou nabídku na převzetí akcií České spořitelny. Nabídka bude platit do 10. července a AVS nabízí za akcii spořitelny 372,40 Kč a za každou prioritní akcii v držení měst a obcí 177 korun. Také proběhla  aukce čtvrté části 36. emise státních dluhopisů České republiky, která vynesla 9,121 miliardy korun.
Ve čtvrtek došlo k neštěstí po otřesech v dole Doubrava. Čtyři polští horníci byli zavaleni, jeden z nich na následky zranění zemřel. Ve čtvrtek též jednala poslanecká sněmovna a schválila například  zákon podle něhož od počátku příštího roku převezme pravomoce 78 okresních úřadů 205 obcí, také schválila převod mnohamiliardového státního majetku, se kterým doposud hospodaří okresní úřady,  na obce a kraje  od počátku příštího roku. Oba zákony musí ještě podepsat prezident.
Celý týden je ve znamení předvolebních akcí politických stran. Skandálem se asi stane doručení volebních obálek na mosteckém sídlišti Chanov pouze s hlasovacím lístkem ČSSD. Celou záležitost vyšetřuje policie.
V tomto týdnu také statistický úřad zveřejnil mnoho zajímavých údajů o nezaměstnanosti, stavební výrobě, průmyslové výrobě nebo dovozních a vývozních cenách. Více se dovíte ve zpravodajství sekce Ekonomika.


Posledních 7 dní na našem serveru

I tento týden jsme pro vás připravili řadu novinek. V sekci Pojištění je pro Vás připravena nová rada v Rádci, tentokrát na téma Co dělat, když nevím které životní pojištění vybrat. Také byl zveřejněn další díl seriálu o rodině Kocourkových. Tento  týden si Kocourkovi spoří "na lepší stáří". V sekci Kapitálový trh jsou zaktualizovány nejobchodovanější dluhopisy v květnu, nejziskovější a nejztrátovější akcie v květnu a také je tu nová záložka Seznamy, ve které naleznete také aktuální seznam obchodníků. V sekci Ekonomika máme pro vás dva nové moduly. Jeden udádí přehled HDP V ČR za posledních 5 čtvrtletí a druhý  vývoj HDP od roku 1990.
Prodejní centrum rozšířilo svoji nabídku. Nyní máte možnost přes internet nejen sjednat některý z finančních produktů, ale nově si zakoupit i některou ze 13 publikací věnovanou především ekonomické a právní problematice. Při nákupu nad 500 Kč nacíc získáte jako dárek publikaci Daňové zákony 2002.


Anketa posledních 7 dní

Tento týden jsme zvolili anketu týkající se úvěrového registru, který byl v pondělí spuštěn. Zatím je v něm asi 1,5 mil dat o 900 tis. klientů a přístup k němu má pět bank, které do něj také dodávají údaje. Nás zajímá zda-li máte strach ze zneužití osobních dat klientů, které jsou v tomto registru obsaženy.  Výsledek ankety na www.finance.cz je téměř vyrovnaný. Ze zneužití má strach 48% odpovídajících, naproti tomu 45% čtenářů se zneužití  neobává.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU