Co týden dal?

05.06.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Průměrná mzda v Česku vzrostla v 1. čtvrtletí 2009 proti stejnému období loni o 534 korun na 22.941 Kč. To v podstatě znamená, že růst mezd se v prvním čtvrtletí tohoto roku zastavil. Meziroční zvýšení činí po odečtení vlivu inflace 0,3 %.

Posledních 7 dní ve světě

  • Největší americká automobilka General Motors požádala soud o bankrotovou ochranu před věřiteli. Vyhlásila tak třetí největší bankrot v historii Spojených států a největší bankrot ve zpracovatelském sektoru USA. Automobilka by se měla v rámci restrukturalizace dostat pod státní kontrolu.
  • Nezaměstnanost v eurozóně v dubnu vzrostla na 9,2 procenta z březnových 8,9 procenta. Dubnová hodnota je vůbec největší za posledních deset let, přesněji od září 1999, informoval Eurostat. Nezaměstnaných však přibývá i v celé EU, kde míra nezaměstnanosti v dubnu vystoupila na 8,6 procenta z březnových 8,4 procenta. To je pro změnu nejvyšší hodnota od ledna roku 2006.
  • Softwarová firma Microsoft s předstihem spustila nový internetový vyhledávač Bing. V Česku stejně jako v dalších evropských zemích je k dispozici jen testovací beta verze produktu. Termín přechodu na ostrou komerční verzi, která poběží například v USA, firma nestanovila.
  • Akcionáři problémové německé banky Hypo Real Estate schválili vládní plán na zestátnění podniku prostřednictvím navýšení kapitálu. Vláda již minulý měsíc získala v bance 47,3 procenta akcií. Díky navýšení kapitálu by měl její podíl stoupnout na 90 procent, což by znamenalo první zestátnění banky v Německu od druhé světové války.
  • Slovenský hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí podle zpřesněných údajů meziročně propadl o 5,6 procenta. Oznámil to  statistický úřad, který v květnu hospodářský pokles odhadl na 5,4 procenta. Slovenská ekonomika klesla poprvé od začátku roku 2000. Dolů ji tlačí především světová hospodářská krize. V posledním čtvrtletí loňského roku slovenský HDP stoupl o 2,5 procenta.
  • Evropská centrální banka ponechala základní úrokovou sazbu na jednom procentu, což je rekordní minimum. Banka rovněž uvedla, že nyní v eurozóně počítá s mnohem hlubší recesí, než očekávala dříve. Představila také podrobnosti svého plánu na pumpování peněz do ekonomiky.
  • Nizozemská finanční skupina ING Groep NV plánuje v příštích třech až čtyřech letech opustit deset z 48 zemí, ve kterých v současnosti působí. Hodlá také prodat deset až 15 svých obchodních aktivit. Uvedl to generální ředitel společnosti, která je aktivní i v České republice, Jan Hommen. Dodal, že společnost plánuje získat z prodeje majetku šest až osm miliard eur (161,6 miliardy až 215,4 miliardy Kč), ale že Česko ani Slovensko opouštět nehodlá.

 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Dvojnásobné zhodnocení!

Raiffeisen stavební spořitelna přináší výhody pro mladé. Všichni klienti narození v roce 1990 a později, kteří sjednají smlouvu o stavebním spoření v období od 1.6. do 31.12.2009, zaplatí pouze polovinu poplatku za uzavření smlouvy. Dále pak získají dvojnásobné úročení vkladů, a to až do konce roku 2010. Za sjednání takové smlouvy on-line prostřednictvím našeho Prodejního centra pak ještě navíc získáte od Finance.cz odměnu až 600 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Zákazníkům RWE ve třech českých regionech dodává nově zemní plyn společnost RWE Energie. Vznikla fúzí Středočeské plynárenské, Západočeské plynárenské a Severočeské plynárenské. Skupina RWE tím chce zjednodušit svou strukturu a sjednotit komunikaci, pro zákazníky se nic nezmění.
  • Nájemníkům se zvedne cenový strop, do kterého hradí drobné opravy v pronajatých bytech. U oprav, které nevyjmenovává občanský zákoník, se totiž zvýší ze současných 300 na 500 korun. Rozhodla o tom vláda schválením vládního nařízení, které na návrh ministerstva pro místní rozvoj (MMR) valorizuje 13 let starou částku. Po zasedání kabinetu to řekla ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.
  • Lidé, kteří čerpali hypoteční úvěr v posledních čtyřech letech a v současnou době jim není více než 40 let, se možná dočkají možnosti zažádat si o státní úrokovou dotaci. Počítá s tím návrh ministerstva pro místní rozvoj (MMR), kterým by se změnily podmínky pro vyplácení tohoto příspěvku.
  • Vybraná tuzemská města se můžou ucházet o 4,11 miliardy korun, které bude z evropských fondů rozdělovat ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Dotace z Integrovaného operačního programu jsou určené na oživení takzvaných problémových sídlišť. Regenerovat se za ně můžou veřejná prostranství i bytové domy.
  • Ministerstvo financí zvýšilo kvůli ekonomické krizi odhad, kolik peněz si bude muset letos půjčit. Zatímco v prosincové strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2009 počítal úřad s nejvýše 148,4 miliardy korun, nyní odhaduje celkové výpůjční potřeby na přibližně 280 miliard korun.
  • Tuzemský prodej nových osobních automobilů se v květnu meziročně zvýšil o 20,5 procenta na 14.277 vozů. Od začátku roku do konce května se v ČR prodalo 62.944 aut, tedy o 5,5 procenta více než loni. Uvedl to Svaz dovozců automobilů s tím, že prodeje ve všech ostatních kategoriích klesly.
  • Do Česka loni přišlo méně přímých zahraničních investic (PZI) než o rok dříve. Zatímco v roce 2007 jejich celková hodnota činila 185,3 miliardy korun, loni klesla o 1,5 procenta na 182,8 miliardy korun. Naopak české podniky loni zvýšily PZI v zahraničí z 27,1 miliardy korun v roce 2007 na 32,4 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy vývoje ekonomiky ČR, kterou na svých internetových stránkách zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu.
  • Objem úspor domácností loni převyšoval objem jejich dluhů zhruba 2,5krát. Celkové zadlužení domácností u bank a nebankovních finančních institucí meziročně vzrostlo o 16 procent na více než jeden bilion korun. Celkové úspory domácností meziročně stouply o 7,4 procenta na takřka 2,5 bilionu korun. Ministerstvo financí to uvedlo ve zprávě o vývoji finančního trhu v roce 2008.
  • Průměrná mzda v Česku vzrostla v 1. čtvrtletí 2009 proti stejnému období loni o 534 korun na 22.941 Kč. Meziročně se tak zvýšila o 2,4 procenta. Po odečtení vlivu inflace se mzda za první tři měsíce roku meziročně zvýšila o 0,3 procenta, informoval Český statistický úřad. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v celém národním hospodářství činila 22.328 Kč. To je meziroční nominální růst o 3,1 procenta, reálně vzrostla o 1,0 procenta.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Využijete dotace z programu Zelená úsporám?

Nedávno byl spuštěn dotační program Zelená úsporám. Hodláte zateplovat dům nebo pořídit kotel na biomasu, případně solární systém pro ohřev vody apod.? Jaký máte názor na možnosti získání dotací? Byla vám dotace přidělena nebo nesplňujete kritéria? A není podle vás kolem žádosti o dotace zbytečně moc papírování a byrokracie?


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Od 1. června do 30. června 2009 máte šanci vyhrát PDA komunikátor a další zajímavé a hodnotné ceny v naší nové soutěži. Nebudeme vám klást žádné složité otázky, nebude po vás chtít žádné sofistikované odpovědi či složité úvahy. Stačí jen vložit životopis na jobs.finance.cz.
  • Ztratili jste zaměstnání, hledáte novou práci? Pomoci vám může jednak náš specializovaný portál na pozice ve finančnictví – Jobs.finance.cz a rovněž zajímavé články, které na Finance.cz pravidelně vycházejí. Do našeho seriálu o práci budou i nadále přibývat další díly. 
  • Ve spolupráci s se společností X-Trade Brokers vám přinášíme Opční edukační seriál. V jednotlivých dílech tohoto seriálu si vysvětlíme, jak opce fungují, kde a jak se s nimi obchoduje a jakým způsobem lze s jejich pomocí vytvářet obchodní strategie pro každou situaci na trhu. Nejnovější díl se nazývá Opční strategie - Covered Call.


Fintriky

Poslední série našich tzv. fintriků by se dala nazvat “zelená“. Věnovali jsme se  hlavním přínosům programu Zelená úsporám, rovněž tomu, kdo může získat dotaci či jak je to s žádostí před realizací / po realizaci projektu.


Anketa

Facebook se stal komunikačním nástrojem vajíčkové akce, ale nejen jí. Znovu se objevila otázka, zda a v jaké míře používají zaměstnanci tyto sociální sítě v práci? Co Vy?


  • Ano, používám je i k soukromým účelům - 18 %
  • Ne, ale známí / kolegové je používají - 36 %
  • Ne, máme tyto stránky zablokované nebo zakázané - 18 %
  • Ne, ale mohl bych je v rozumné míře používat - 28 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU