Co týden dal?

21.06.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Také v tomto povolebním týdnu jsme pro Vás připravili výtah zajímavých informací ze světa, z České republiky i z našeho serveru…

Posledních 7 dní ve světě

V pondělí Španělsko navrhlo EU dokument, podle kterého by v březnu příštího roku mělo 10 kandidátských zemí podepsat dohodu o přistoupení, tak aby se v lednu 2004 staly členy EU. Kandidátskými zeměmi jsou Česká republika, Maďarsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Kypr a Malta. V úterý americké akciový trh Nasdaq potvrdil, že ve spolupráci s německou Commerzbank a Dresdner Bank otevře burzu, která bude konkurovat německé Deusch Börse. V prostřed týdne začali stávkovat letoví dispečeři ve Francii. Přidali se k nim také dispečeři v Řecku, Itálii, Portugalsku a Maďarsku. Nelíbí se jim totiž plány na sjednocení leteckého prostoru nad kontinentem. Většina letů tedy byla zrušena a někteří lidé nemohly odletět na dovolenou nebo se z ní vrátit. V Německu zase pro změnu stávkovali stavební dělníci. Stávka se rozšířila do 11 spolkových republik. Požadují růst mezd o 4,5 %. Evropou se celý týden nesla tropická horka, která dosahovala i 36 stupňů. Ve čtvrtek byla ukončena obrovskými dešťovými průtržemi.

Posledních 7 dní u nás doma

U nás se poslední dny nesou ve znamení voleb a povolebního jednání o nové vládě. Zcela překvapivě nejvyšší nárůst zaznamenala KSČM, to tedy nikdo rozhodně 13 let po revoluci nečekal. Největší propad zase zaznamenala Koalice. Prezident Václav Havel pověřuje Vladimíra Špidlu sestavením nové vlády. Vývoj jednání o nové vládě začal jednoznačným prohlášením ČSSD, že s KSČM rozhodně jednat o nové vládě nebudou. Příští týden začínají naopak jednání s Koalicí, takže uvidíme, jak to dopadne… Již od začátku týdne se v ODS ozývaly různé hlasy volající po odstoupení předsedy strany Václava Klause. Ve čtvrtek tiskem proběhly zprávy, že Václav Klaus zváží, zda bude kandidovat na post nového předsedu strany. Hodně také bude záležet, zda mu straničtí kolegové vysloví důvěru. Tento týden byl tedy hlavně ve znamení politiky a velké vlny veder.

Posledních 7 dní na našem serveru

Největší změnou na našem serveru je předělání okna ve kterém se otevírají zprávy. Nově v tomto okně naleznete i fotku analytika, pokud je k dispozici. Jinak zůstává možnost si vytisknout zprávu bez reklam, předat dál a nově ikonka na zavření zprávy. Od tohoto týdne bude každé pondělí zveřejňován ve spolupráci ABN AMRO Asset Management souhrn kapitálových trhů z předchozího týdne, první zprávu si můžete přečíst zde. Blíží se čas dovolených a proto jsme pro Vás v sekci Pojištění zaktualizovali tabulku cen a limitů cestovního pojištění u vybraných pojišťoven. V sekci Bydlení přibyla další rada do Rádce, tentokrát pro ty z vás kteří chtějí získat úvěr, ale nemají dostatečné příjmy: Co dělat, když nejste dostatečně bonitní pro získání úvěru ze stavebního spoření?  V tomto týdnu také došlo k aktualizace Běžných účtů, Přímého bankovnictví a Platebních karet. Nový rádce je také v sekci Bankovnictví. Dozvíte se Co dělat, když obchodník odmítne vzít drobné mince?

 

Anketa posledních 7 dní

Anketa tento týden zněla: Jak si podle Vašeho názoru povede nová vláda? Z výsledků je vidět, že čtenáři našeho serveru jsou dost skeptičtí k nové vládě. Téměř polovina 47 % odpovědělo, že si nová vláda povede hůře. 30% si myslí, že to bude stejné a pouze 23% optimisticky odpovědělo, že nová vláda bude vládnout lépe.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU