Co týden dal?

28.06.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Světové a domácí události tohoto týdne. Novinky na našem serveru.

Posledních 7 dní ve světě

Světové dění tento týden ovlivňovalo především fotbalové mistrovství světa v Japonsku a Koreji. Jak se ukazuje v současném světě dokáže nejvíce lidí do ulic dostat právě sport. Proti těmto událostem byly protesty v souvislosti s summitem G8 pouze komorní událostí. Protestanty chtěli přinutit nejmocnější může světa jednající v kanadském Kananaskisu k odpuštění všech dluhů zemím třetího světa, radikálnější i rozpuštění celé organizace. Ač byla podpora rozvojovým zemím na agendě summitu, jejím výsledkem bylo symbolické odpuštění dluhů ve výši 1 mld. USD.  Výsledkem dalších jednání je posílení bezpečnosti v letecké a námořní dopravě a poskytnutí půjčky 20 mld. USD Rusku na likvidaci zbraní hromadného ničení. Ve Spojených státech dále pokračují účetní skandály předních firem. Tyto skandály podlamují důvěru investorů v americký kapitálový trh. Posledními postiženými jsou WorldCom a Xerox (Xerox říká, že přehodnotí tržby o dvě mld. dolarů, Evropa má skandál WorldComu za "americkou chorobu", Americké burzy asi spadnou na ústa kvůli WorldComu).
 

Posledních 7 dní doma

Probíhající jednání o budoucí vládě mezi ČSSD a Koalicí je zřejmě nesledovanější událost tohoto týdne. V současnosti se snaží vyjednávající strany nalézt kompromis ve sporným otázkách, jako výše daní, nákup Gripenů, církevní restituce, registrované partnerství. O konkrétních jménech ve vládě a celkovém rozložení sil se zatím pouze spekuluje. Hodně pozornosti tento týden poutaly i obě nejvýznamnější české televize. Kolem Novy vrcholí boj o její ovládnutí. Ze hry ven je téměř definitivně V. Železný. Rozhodující jednání nyní probíhají mezi MEF Holdingem, A. Rozehnalem, L. Šmuclerovou a původními zakladateli CET 21, kteří ještě neprodali své podíly. Ve veřejnoprávní České televizi byly zase objeveny špionážní kamery. Nechal je nainstalovat její generální ředitel. Chtěl tak údajně zamezit neoprávněnému využívání techniky ČT. Tento týden podepsal ministr dopravy Schlink smlouvu o financování dálnice do Ostravy (Moravskou dálnici postaví pro Izraelce Rakušané). Podle rozhodnutí BCPP se akcie rakouské Erste Bank začnou na české burze obchodovat od 20. srpna. Uvidíme nakolik oživí český akciový trh. Evergreenem posledních týdnů je trvalé posilování korunu, proti kterému je centrální banka bezmocná. Růst kurzu dělá vrásky exportérům, naopak potěší motoristy a turisty cestující do zahraničí. (Koruna posiluje na rekordní maximum vůči euru).


Posledních 7 dní na našem serveru

Na realitních stránkách www.finance.cz/dane-a-mzda/kalkulacky-a-aplikace/nemovitost. můžete využít novou služby. Od tohoto týdne můžete na zvláštní sekci sledovat pouze poslední novinky. Již si tak nemusíte pročítat neustále dokola staré nabídky. Stránky www.finance.cz/dane-a-mzda/kalkulacky-a-aplikace/nemovitost již delší dobu nabízí ucelenou nabídku nemovitostí v České republice. Na stránkách najdete i pomoc při hledání peněz na nákup vyhlédnutého domu nebo bytu.

V sekci Bankovnictví naleznete novou anketu, ve které můžete vyjádřit svůj názor na vznikající bankovní registr. Více informací o bankovním registru se můžete dozvědět v našem miniseriálu, který postupně vychází v zpravodajství sekce bankovnictví.

V Rádci v sekci penze se můžete přečíst základní rady jak si uzavřít penzijní připojištění.

Anketa

Podle výsledků ankety je Váš vztah k EU kladný pouze u 46% odpovídajících. S 49% tak těsně tak v anketě zvítězili euroskeptici, kteří očekávají je vstupem do EU převládající negativní dopady.  5% z Vás neočekává žádné významné změny. Tak těsný rozdíl naznačuje, že ani referendum o vstupu do EU není jasnou událostí.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU