Co týden dal?

05.07.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I tento týden jsme pro Vás připravili souhrn nejnovějších událostí, které se stali za poslední týden ve světě, u nás doma i na našem serveru. "Co týden dal" pro Vás bude jistě dobrým průvodcem novinkami na našem serveru a zároveň souhrnem důležitých událostí...

Týden od 29.6. do 4.7.2002 ve světě:

Sobota: Předsedové vlád visegrádské čtyřky se na dnešním setkání v maďarské Ostřihomi dohodli na zvýšení spolupráce v rámci tohoto seskupení. Premiéři se shodli, že je zapotřebí posílit pravomoci předsednické země, která bude mít větší odpovědnost a bude odpovídat i za vnější kontakty seskupení jako celku.
Neděle: Slovenský prezident Rudolf Schuster dnes v rozhovoru pro televizi Markíza řekl, že jedinou šancí pro Slovensko je vstup do NATO, a zamítl jakékoli úvahy o neutralitě. Zároveň naznačil, že od pozvání země do Severoatlantické aliance bude záviset také členství v Evropské unii (EU).
Pondělí: Při útoku amerických letounů bylo v noci na dnešek v jedné vesnici v jižním Afghánistánu zabito 40 účastníků venkovské svatby, oznámila agentura AFP s odvoláním místního činitele. Afghánská tisková agentura (AIP) dokonce tvrdila, že při bombardování přišlo o život více než 100 lidí.
Úterý: Kolize dvou dopravních letadel u Bodamského jezera na jihu Německa si v pondělí krátce před půlnoci vyžádala pravděpodobně 71 obětí. V prostoru nad městem Überlingen ve spolkové zemi Bádensko- Württembersko, asi 20 kilometrů od Kostnice, se ve výšce asi 12.000 metrů nad zemí srazily letadlo Tu-154 letící z Moskvy do Barcelony a nákladní letoun Boeing 757 směřující z Bahrajnu do Bruselu.
Středa: Člen Evropské komise Günter Verheugen, odpovědný za rozšíření EU, vyjádřil dnes pochybnost o přistoupení nových členů k 1. lednu 2004. Je si však jist, že k němu dojde v následujících pěti měsících, tedy do evropských voleb plánovaných na 24. června 2004.
Čtvrtek: Americký dobrodruh Steve Fossett se sice po neplánovaně prodlouženém pobytu ve vzduchu dnes ráno konečně dostal na zem, ale neobešlo se to bez potíží. Nepodařilo se mu vypustit z obřího balónu všechno helium, a tak se balónu po dosednutí zmocnil vítr a dvacet minut ho vláčel po zemi

Týden od 29.6. do 4.7.2002 u nás doma:

Sobota: S bílými šálami dnes dopoledne na pražském letišti Ruzyně uvítali čeští příznivci buddhismu dalajlámu, nejvyššího duchovního i světského vůdce Tibetu. Do České republiky, kde je již počtvrté, ho pozval prezident Václav Havel. Po dlouhém letu z Indie se tibetský myslitel odebral na prezidentský zámek v Lánech. Ještě předtím ČTK a České televizi řekl, že se na setkání s Havlem velmi těší, neboť jsou dlouholetými přáteli.
Neděle: Policisté vyhlásili celostátní pátrání po dvou bratrech ve věku 13 a 14 let z Nýřan na Plzeňsku, kteří se v pátek nevrátili ze školy. "Motivem jejich zmizení je pravděpodobně špatný prospěch ve škole," řekla dnes západočeská policejní mluvčí Milada Suchá. Matka policii oznámila, že hoši odešli v pátek ráno do školy. Dosud se nevrátili, ani o sobě nepodali žádnou zprávu.
Pondělí: Regulované nájmy v obecních bytech stouply ode dneška nejméně o čtyři procenta. Možnost zdražit o nejvyšší možnou míru využila naprostá většina radnic, pod které byty s regulovaným nájemným spadají. Ministerstvo financí odhaduje, že průměrné rodině, která měsíčně platí za nájem zhruba 2000 korun, se tak náklady zvýšily o 100 až 140 korun.
Úterý: Na možnost otevřít marihuanové kavárny a uvolnit prodej marihuany také v České republice pohlížejí čeští protidrogoví odborníci různě. Česká společnost ale podle mnohých z nich není připravena na krok, k němuž po Nizozemsku a Švýcarsku hodlá přistoupit také Británie.
Středa: Sociální demokraté, unionisté a lidovci se shodli na společném programu. Po jednání v Lidovém domě označili dnešní jednání za další krok ke společné vládě. Předseda lidovců Cyril Svoboda přitom naznačil, že i jednání o rozdělení ministerstev by měla být uzavřena v blízkých dnech. Zatím se lídři shodli na šesti ministerských křeslech pro Koalici a na poměrném zastoupení parlamentních stran v předsednictvu Poslanecké sněmovny.
Čtvrtek: Předsedkyně Unie svobody-DEU Hana Marvanová dnes rezignovala na nejvyšší stranickou funkci. Z funkce odstoupila na zasedání předsednictva strany. Zdůvodnila to nesouhlasem s programem vznikající vlády. ČTK řekla, že však chce ve sněmovně podpořit vznik kabinetu, který bude proevropský.

Týden od 29.6. do 4.7.2002 na našem serveru:

I tento týden pro Vás máme spoustu novinek. V sekci Pojištění  je pro Vás připraven další Rádce, tentokrát s názvem "Co dělat, když chcete pojistit domácnost?" Od 1. července nastalo hodně změn v produktech k financování bydlení. O některých důležitých změnách jsem Vás informovali ve Zpravodajství sekce Bydlení. Ostatní naleznete v Podmínkách hypoték  a Porovnání tarifů stavebních spořitelen.

V sekci Kapitálový trh je jako začátkem každého měsíce úplně aktualizován seznam TOP a FLOP akcií v měsíci červnu. Nový je také Rádce. Akciové trhy sjou na historických mnohaletých minimech. Je čas dobrých investi. Více si přečtete zde. Česká koruna lámala rekordy i tento týden. Jen pro Vás máme on-line zpravodajství Reuters o aktuálním vývoji koruny.

Sekce Ekonomika Vám přináší novinku v podobě grafů!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU