Co týden dal?

26.06.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Podle Mezinárodního měnového fondu už je světová ekonomika z nejhoršího venku a hospodářský propad už zřejmě není tak intenzivní jako ještě nedávno. Více nejen o tomto tématu v našem pravidleném týdením souhrnu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

  • Mezinárodní měnový fond  v nadcházejících týdnech pravděpodobně zlepší odhad vývoje globální ekonomiky, protože se ukazuje, že hospodářský propad už zřejmě není tak intenzivní jako nedávno. Řekl to první náměstek hlavního ředitele MMF John Lipsky. Fondu podle něj ale dělají starosti některé mladé tržní ekonomiky, hlavně ve střední a východní Evropě.
  • Šrotovné řešení krize v automobilovém průmyslu nepřineslo. Vyplývá to ze studie nadace Eurofound, která má mimo jiné Evropskou komisi informovat o změnách v průmyslu. Ze statistik unijní organizace je patrné, že počet nově registrovaných vozidel se po zavedení šrotovného zvýšil v meziročním srovnání jen v Německu, Polsku a velmi mírně v Lucembursku. Ve zbývajících 24 unijních zemí naopak klesl.
  • Ukrajina zaplatí za červnové dodávky zemního plynu z Ruska včas a v plné výši. Uvedla to ukrajinská premiérka Julija Tymošenková. V lednu narušil spor ohledně plateb za dodávky plynu mezi Moskvou a Kyjevem tranzit ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy.
  • Případy masového propouštění ve Spojených státech jsou stále na vzestupu, a během května se tak vyrovnal rekord z letošního března. Oznámilo to americké ministerstvo práce. Počet případů masového propouštění se zvýšil na 2933 z 2712 v dubnu. Zaniklo tedy asi 312.880 pracovních míst.
  • Evropská centrální banka provedla vůbec první jednoletou repo operaci, zájem o ni ale mezi dealery byl značný. Z pozice ECB to je neobvyklý krok, protože centrální banky většinou poskytují krátkodobé úvěry se splatností v týdnech či měsících. ECB chce za pomoci této operace u krátkodobých úvěrů snížit sazby.
  • Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet varoval před novými plány evropských vlád na podporu ekonomiky. Rozsáhlé injekce státních prostředků do ekonomiky byly podle Tricheta adekvátní. Nové vládní stimuly by ale jen prohloubily státní zadluženost a ještě více by zatížily budoucí generace.
  • Celková aktiva bank ve střední a východní Evropě loni stoupla o čtvrtinu na 1,772 bilionu eur (46,2 bilionu Kč), což bylo mírné zpomalení proti předchozímu 31procentnímu růstu. Kvůli hospodářské krizi však v letošním roce s největší pravděpodobností nastane přechodný pokles. Vyplývá to ze studie rakouské bankovní skupiny Raiffeisen.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Ušetřete na poplatku!

Stavební spoření pro mladé se slevou 50 % na poplatku za uzavření smlouvy, tedy jen 0,5 % z cílové částky, nabízí Modrá pyramida stavební spořitelna. Spoření Mopy Junior je pro nové klienty od 16 do 21 let včetně a maximální cílová částka je 200 000 Kč. Pokud si takové stavební spoření uzavřete můžete, ušetřit až 1 000 Kč. Neplaťte zbytečně poplatky navíc.

 

Posledních 7 dní doma

  • Příjmy českých domácností budou letos růst velmi pomalu nebo budou stagnovat. Od roku 2007, do kdy kupní síla rostla, se dá sledovat její pokles. Životní úroveň také neporoste a Češi budou více hlídat ceny zboží a služeb. Vyplývá to z mezinárodní studie Barometr Cetelem 2009. Průměrná míra ročního růstu kupní síly domácností v ČR v letech 1997 až 2007 činila 2,2 procenta.
  • Hypermarkety letos dál posilují pozici na českém trhu a jako hlavní nákupní místo potravin je uvádí již 43 procent domácností, zatímco loni jich bylo 39 procent. Naopak podíl diskontních prodejen letos mírně klesl, a to z 25 procent v roce 2008 na 23 procent v letošním roce. Vyplývá to z průzkumu společnosti Incoma GfK.
  • Ženy v Česku vydělávají v průměru o 23,6 procenta méně než muži, zatímco průměr EU představuje 17,4 procenta. Informovala o tom firma Anderson Willinger. Rozdíl podle ní způsobilo to, že některé země mají zákaz platového rozdílu ustanoven přímo v právu. Třeba francouzské firmy prý podléhají každoročnímu auditu, při němž se zjišťují případné nesrovnalosti v platech podle pohlaví.
  • Bankovní rada České národní banky ve čvrtek nečekaně ponechala hlavní úrokovou sazbu na stávající úrovni 1,50 procenta. Většina analytiků přitom očekávala, že bankovní rada stejně jako v květnu uvolní sazby o čtvrt procentního bodu.
  • V Česku loni po letech růstu ubylo dolarových milionářů. Takto bohatých lidí, kteří podle aktuálního kurzu vlastní nejméně zhruba 19 milionů korun, bylo 12.800 po předloňských 16.700. Jde o pokles o 23,7 procenta. Vyplývá to z výzkumu společností Capgemini a Merrill Lynch. Počet milionářů se loni v důsledku globální hospodářské krize prudce snížil celosvětově.
  • Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zřejmě sníží o 4,2 procenta a v příštím roce by měl opět vzrůst o 1,4 procenta. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) to předpověděla ve své aktualizované zprávě, kde hodnotí vyhlídky všech svých členů.
  • Vedení bankovního účtu bylo loni v Česku ve srovnání s pěti vybranými zeměmi Evropy nejdražší. Průměrný Čech zaplatil loni za vedení bankovního účtu měsíčně 130 korun, tedy více než platí majitelé účtu na Slovensku, v Rakousku nebo Maďarsku. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Scott & Rose.
  • Finanční úřady loni vybraly na dani z příjmu právnických osob nejvíce peněz od roku 1993, téměř 174 miliard korun. Naopak poprvé od roku 1993 poklesl výběr daní z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti, a to o 11,2 miliardy na 115 miliard korun. Vyplývá to z informace o činnosti daňové správy v roce 2008, již zveřejnilo ministerstvo financí.
  • Ocelářská firma ArcelorMittal Ostrava požádala stát o příspěvek na mzdy pro zaměstnance, které podnik kvůli poklesu výroby dlouhodobě nechává doma. Peníze mají putovat na platy zhruba pětistovky lidí, kteří dostávají 70 procent výdělku. Podle dopisu vládě to ocelárny stojí měsíčně 28 milionů korun.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Využijete dotace z programu Zelená úsporám?

Nedávno byl spuštěn dotační program Zelená úsporám. Hodláte zateplovat dům nebo pořídit kotel na biomasu, případně solární systém pro ohřev vody apod.? Jaký máte názor na možnosti získání dotací? Byla vám dotace přidělena nebo nesplňujete kritéria? A není podle vás kolem žádosti o dotace zbytečně moc papírování a byrokracie?


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Ztratili jste zaměstnání, hledáte novou práci? Pomoci vám může jednak náš specializovaný portál na pozice ve finančnictví – Jobs.finance.cz a rovněž zajímavé články, které na Finance.cz pravidelně vycházejí. Do našeho seriálu o práci budou i nadále přibývat další díly.


Fintriky

Máte skvělý nápad, ale nedostatek peněz? Nechcete jít do banky, ale chcete nabídnout podíl ve své firmě někomu, kdo má zkušenosti a kontakty a samozřejmě nezbytné prostředky? Právě na tyto otázky jsme se zaměřili v naší rubrice finančních tipů a triků. Dozvíte se jak najít investora.


Anketa

Podle ČNB český bankovní sektor prošel zátěžovými testy bez větších problémů, a to i v případě katastrofického scénáře (pokles HDP o 6,2 %). Celý týden jsme se vás proto ptali, zdali vás tato zpráva uspokojila? Výsledky naší ankety jsou následující:


  • Nic se nezměnilo, o dobrém stavu českých bank jsem byl přesvědčený už předtím - 53 %
  • Ano, dříve jsem měl obavy - 12 %
  • Ne, nevěřím těmto testům - 36 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU