Co týden dal?

12.07.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Také v tomto týdnu jsme pro Vás připravili výtah zajímavých informací ze světa, z České republiky i z našeho serveru…

Posledních 7 dní ve světě

Představitelé světových centrálních bank se zřejmě začínají smiřovat s celkovým poklesem dolaru. Pád dolaru však rovněž znamená, že by ECB ani další evropské  centrální banky nemusely tolik pospíchat se zvyšováním úrokových sazeb. Slabší dolar zmírňuje inflaci, ale může také zpomalit  hospodářský růst regionu. Maďarská centrální banka v pondělí uvedla, že zvýšila úrokové sazby o 50 bazických bodů. Klíčová dvoutýdenní depozitní sazba tak stoupla  na 9,5 procenta. Dolar se v úterý dopoledne pohyboval zhruba cent od parity k euru, když jej neustále sužuje nedůvěra vůči účetním praktikám některých amerických firem. V průběhu týdne se vynořilo více finančních skandálů v Americe. V tisku proběhla zpráva, že americký nositel Nobelovy ceny za ekonomii Milton Friedman prorokuje eurozóně pět nejvíce 15 let života. Rozpad prý způsobí hospodářské a kulturní rozdíly mezi národy eurozóny, které povedou k dezintegraci jejich měnového bloku.

Posledních 7 dní u nás doma

Začátkem týdne ještě trvala jednání o nové vládě, ale ve středu již byla konečně podepsána dohoda ČSSD s Koalicí. Poprvé se v České republice objevili na státní návštěvě japonský císař Akihito a císařovna Mičiko. V úterý oznámil vlastník Živnostenské banky, že k dalšímu jednání o prodeji 85% podílu v Živnostenské bance si vybrala italskou finanční skupinu UniCredito. V průběhu týdne bylo zveřejněno několik klíčových informací z Českého statistického úřadu. Články naleznete v sekci Ekonomika. Největším překvapením bylo snížení inflace, která je nejnižší od roku 1990. Hlavním důvodem nízké inflace je pravděpodobně silná koruna, které již několik týdnů roste vůči euru i dolaru. Ve středu se také poprvé  setkala nová poslanecká sněmovna a ve čtvrtek byl šéfem sněmovny zvolen těsnou většinou, ale až v druhém kole, Lubomír Zaorálek. V pátek prezident jmenoval Vladimíra Špidlu předsedou vlády.

Posledních 7 dní na našem serveru

V našem miniknihkupectví přibyly tři nové tituly. Zajímavou publikací je kniha Elektronickýpodpis, detailně se zabývající se využitím a legislativní úpravou a možnosti elektronického podpisu v ČR. Dále tento týden došlo v sekci Penze k doplnění výnosů penzijních fondů za rok 2001. Můžete se tedy podívat, jak se zhodnotili Vaše peníze u penzijních fondů. Jako každý týden i tento jsme zveřejnili nejzajímavější dotazy z poradenství z jednotlivých sekcí a to Vyměnit euro teď nebo ještě vyčkávat, Dá se hypotéka využít i na rekonstrukci, Jen na správně položenou otázku se dá odpovědět, Kolik spořit, abych v důchodu nestrádal a ještě z oblasti pojištění Kdy vrací pojišťovny pojistné při zrušení povinného ručení.

Anketa posledních 7 dní

Celý týden jsme se Vás ptali, jak budete platit nebo jste zaplatili svoji dovolenou. Největší část 61% účastníků ankety odpověděla, že si na ni našetřila v průběhu roku. Překvapivě dost velké množství 22% odpovědělo, že si dovolenou z nejrůznějších důvodů nemůže dovolit. 14% využilo k platbě dovolené svého kontokorentu. Dovolenou na úvěr nebo na splátky si pořídilo jen minimum lidí. Konkrétně úvěr u banky 2% a na splátky u splátkové společnosti 1%.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU